Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

SDP pokreće kaznenu potjeru za “fašistima” i njihovim simbolima

Tko uspostavi fašističku ili neofašističku organizaciju, udrugu, dobit će 5 godina zatvora
23. ožujka 2014. u 16:44 0 komentara 451 prikaza
'BIH , 14.03.2009. , SARAJEVO , ZGRDA ZAJEDNICKIH INSTITUCIJA BIH , KONVENCIJA SDP BIH , ZLATKO LAGUMDJIJA FOTO ZVONIMIR CORIC'
Foto: 'ZVONIMIR CORIC'

Vrijeme je predizbornih zakona, a jedan takav ovih u parlamentarnu proceduru uputio je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Ovaj SDP-ov dužnosnik poznat je po populističkim prijedlozima koji uglavnom budu oboreni u Parlamentu. Još se Parlament nije izjasnio ni o njegovom prijedlogu rezolucije o provjeri podrijetla imovine, a Bećirović je već uputio novu inicijativu u parlamentarnu proceduru. Ovaj put je doktor povijesti iz Tuzle predložio je dopunu postojećeg Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, i to tako što bi se posebnimn člankom sankcioniralo “djelovanje i osnivanje fašističkih i neofašističkih organizacija te upotreba fašističkih i neofašističkih simbola. Prema Bećirovićevom prijedlogu, tko uspostavi fašističku ili neofašističku organizaciju, udrugu, političku stranku ili skupinu koja promovira ideje i doktrine koje su fašističke, rasističke ili ksenofobične i koje u svom nazivu imaju simbole, odnosno oznake koje su povijesno potvrđene kao takve ili koriste bilo koje druge simbole kojima se širi mržnja i poziva na uništenje nekog naroda, rase, etničke i manjinske skupine, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina. Predviđa Bećirović i kazne za one koji se učlane u takve organizacije ili proizvodi i prodaju fašističke simbole. - Trenutno ne postoji pravni način za kazneno gonjenje fašističkih organizacija koje, stoga, imaju slobodu širiti svoje ideologije. Pod fašističkom organizacijom obično podrazumijevamo one skupine čiji je cilj uspostava režima s fašističkom ideologijom na štetu demokratskih institucija. Ovaj nedostatak pravnih propisa daje poruku o nekažnjivosti, koju čak i institucije prešutno podržavaju. Zato je ova pravna inicijativa važna, jer osigurava snažan izraz društvene osude određenog ponašanja i skupina koje ga podržavaju, obrazlaže Bećirović svoj prijedlog. Međutim, upravo u toj nepreciznosti definicije i različitog tumačenja povijesnih događaja i simbola iz prošlosti ovdašnjih naroda, krije se opasnost od zloupotrebe eventualnih izmjena Kaznenog zakona BiH koje on predlaže. Neki analitičari otvoreno upozoravaju da se danas u bh. društvu etiketa fašizma olako lijepi i pojedincima i skupinama, a posebno događajima i pojavama. Poseban je problem što spomenuti prijedlog dolazi baš u trenutku kada zemlja uveliko ulazi u predizbornu kampanju, a teško je očekivati da će druge stranke dopustiti SDP-u da na ovoj temi olako prikuplja predizborne simpatije u javnosti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.