NAKON UHIĆENJA

SDP izveo mini-puč u Vladi FBiH i preuzeo hrvatske pozicije

Nermin Nikšić
18.09.2014.
u 09:06

Nikšić preuzeo nadležnosti dvojice uhićenih ministara, dopredsjednika Lijanovića i Bahilja

Iako je Ustav Federacije BiH još uvijek na snazi, aktualna platformaška Vlada nastavila je donositi odluke onako kako je počela – kršeći Ustav i zakone a u tome su im do sada sekundirali i međunarodni dužnosnici. Bez puno pompe i ne osjećajući nikakvu grižnju savjesti iako su s Narodnom strankom radom za boljitak čak tri godine dijelili ciljeve Platforme, odnosno sustavne pljačke federalnih resursa, premijer Nermin Nikšić se elegantno odrekao prvog dopredsjednika Vlade Jerke Ivankovića Lijanovića i ministra Milorada Bahilja.

Nikšić može sve

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić (SDP BiH) i ovlašteni službenici ministarstva preuzeli su naime nadležnosti dvojice uhićenih ministara, dopredsjednika Lijanovića i Bahilja, dok je vlada ovlastila tajnike ministarstava da potpisuju naloge za financijsko poslovanje. Kako je objašnjeno u odluci, federalni premijer Nermin Nikšić će, na prijedlog ovlaštenih osoba iz ministarstva, donositi podzakonske akte iz nadležnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te resora trgovine. Vlada FBiH je na sjednici u Mostaru ovlastila tajnicu Federalnog ministarstva trgovine Dijanu Bukovac za potpisivanje rješenja donesenih u upravnom postupku i naloga za plaćanje financijskih obveza ovog ministarstva, te drugih akata, dok je voditeljica Odjela za poljoprivrednu politiku Hanefija Topuza dobila iste ovlasti u resoru ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ustav je jasan

Istodobno Ustavom Federacije BiH je precizno utvrđeno da vlada ovoga entiteta za rad mora imati osam Bošnjaka, pet Hrvata i trojicu Srba. Nakon uhićenja Jerka Lijanovića, koji je Hrvat i Srbina Milorada Bahilja otvorilo se pitanje legalnosti donošenja odluka. Uz to, za utvrđivanje dnevnoga reda suglasnost mora dati vladin kolegij koji čine predsjednik vlade koji je do sada uvijek bio Bošnjak te dvoje dopredsjednika, po jedan Hrvat i Srbin.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine premijer/predsjednik Vlade i šesnaest ministara sastoji se od osam ministara iz reda bošnjačkog, pet ministara iz reda hrvatskog i tri ministra iz reda srpskog naroda”, točka je Ustava Federacije BiH. Vlada se čak nije očitovala na uhićenje, te je donijela ‘očekivanu’ odluku da se premijer Nikšić ovlasti za donošenje podzakonskih akata ministarstava trgovine te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva što pak najbolje govori i o odnosu SDP-a prema partnerima Platforme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?