LOŠE STANJE

SDP i SDA trgovinom s “neovisnima“ opstaju na vlasti

Lagumdžija i Tihić
27.11.2013.
u 08:58

Na ovu kaotičnu političku situaciju u većini županija nadovezuje se i stanje na federalnoj razini

Do kraja godine moguće su nove prekompozicije vlasti u županijama u kojima se SDP i SDA cijeli ovaj izborni mandat bore za prevlast. Skoro istodobno SDP je novom rekonstrukcijom Vlade učvrstio svoju poziciju u Tuzlanskoj županiji, a SDA je uz potporu Komšićeve Demokratske fronte i dva krila DNZ-a uspio preuzeti vlast u Skupštini, a uskoro vjerojatno i u Vladi Unsko-sanske županije.

Mijenjanje većine

U Tuzli se čak pet puta mijenjala parlamentarna većina u protekle tri godine. Prvo su SDP, SDA i Boljitak činili vlast pa je onda SDP izgurao SDA, a u vlast uvukao SBB. Ubrzo su u SBB-u uvidjeli loše strane takvog aranžmana pa su se odlučili distancirati od SDP-a, koji je, pak, partnere potražio u Stranci za BiH i BPS-u. Zadnji se obrat dogodio raskidom SDP-ove koalicije s Boljitkom i BPS-om te stvaranjem nestabilne parlamentarne većine u kojoj je uz SBiH jedan “neovisni” esdepeovac i HDZ BiH. No, pitanje je hoće li tu biti kraj političkim previranjima u Tuzlanskoj županiji kada je u pitanju ovaj izborni mandat. Već ima naznaka o novim trgovinama i dogovorima. Slično važi i za Unsko-sansku županiju, gdje su rušenje SDP-a s vlasti započeli združenim snagama SDA, Demokratska fronta (DF) i dio podijeljenog DNZ-a. Zajednički im je cilj ukloniti županijskog premijera Hamdiju Lipovaču, od kojeg je sve dalji i SBB. Međutim, ova županija je politički toliko podijeljena i u njoj su i do sada sklapane sve moguće međustranačke kombinacije, a želi li održati postojeću SDA će morati dati velike ustupke novim partnerima. Upravo takvo iskustvo SDA ima u Sarajevu, jer tu županijska Vlada isključivo ovisi o „neovisnim“ zastupnicima. Formalno je to Vlada koju vodi SDA s Boljitkom i dijelovima podijeljenih stranaka – SDU-a i SBiH. No, javna je tajna da pojedinci, poput „neovisnog“ Eseda Radeljaša ili „Boljitkovog“ Damira Čardžića vrlo konkretno uvjetuju svaki potez vlade. U Zeničko-dobojskoj županiji za sada je politički zatišje.

Županije stoje loše

Na ovu kaotičnu političku situaciju u većini županija nadovezuje se i stanje na federalnoj razini. Očito je da od najavljene rekonstrukcije vlasti neće biti ništa pa je za očekivati da se dva HDZ-a i SBB potpuno distanciraju od SDP-a i onoga što se proteklih mjeseci nazivalo „parlamentarnom većinom“. Zadnji potezi Vlade Federacije govore kako su SDP i SDA pronašli zajednički jezik oko mnogih pitanja pa se barem na entitetskoj razini može govoriti o „obnovi platforme“. Naravno, u pitanju je ljubav iz interesa čiji vijek trajanja nije lako predvidjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije