Bošnjački blok za novu vlast

SDA sada u “reprezentaciji Bošnjaka”, uz DF želi i SBB

12.05.2019.
u 16:55

Sastav bošnjačke reprezentacije koja će sudjelovati u novoj državnoj i federalnoj vlasti trebao bi biti poznat idućeg tjedna. Iako je očito da upravo SDA kao predvodnik bošnjačke strane u pregovorima odugovlači s uspostavom državne vlasti, čelništvo te stranke odlučilo je, čini se, konačno riješiti dvojbe oko svojih partnera s kojima će graditi vlast zajedno s predstavnicima koje će izabrati hrvatska i srpska biračka tijela, piše Večernji list BiH. 

Donijeli odluke

U SDA su donijeli odluku da će, uz Demokratsku frontu (DF), u koaliciju ući i sa Savezom za bolju budućnost (SBB) ako ta stranka prihvati ovaj poziv. Dopredsjednik SDA Safet Softić izjavio je kako je do sada bilo određenih sastanaka s predstavnicima SBB-a i da će tijela dviju stranaka održati u idućem razdoblju zajednički sastanak.


- Svi dosadašnji kontakti bili su neslužbeni. Kako će se SBB odnositi prema ovom pozivu, vjerojatno ćemo vidjeti u idućim danima. Otvoreni smo za što širi blok i što veći broj stranaka - rekao je Softić. To, ipak, za sada, ne uključuje postojeće partnere SBB-a, a to su PDA i A-SDA. što bi značajno moglo utjecati i na konačan stav SBB-a.

Stvari, ipak, nisu “zakovane”, što potvrđuje i prilično pozitivna reakcija čelnika SBB-a Fahrudina Radončića na ponudu SDA. On je izjavio da će njegova stranka, nakon vrlo turbulentnih odnosa u predizbornoj kampanji, idućega tjedna održati sjednicu predsjedništva i institucionalno odgovoriti na poziv kolega iz SDA.

Regionalna snaga

- Izetbegović i ja već smo imali dva dulja sastanka, vrlo smo strpljivo i detaljno, uz očekivani državnički pristup, razmotrili mnoge aspekte krize u BiH i vjerujem da možemo nastaviti u tom smjeru - kazao je Radončić za Klix.


Napomenuo je da SDA ovoga puta doista želi proširiti “patriotski blok” i da su spremni na kadrovske ustupke kakve do sada nisu mogli primijetiti kao česte na bh. političkoj sceni.

- Meni se čini da ulazimo u završnicu koalicijskih odnosa koji bi trebali ići u korist svih, a najviše u korist deblokade sadašnje situacije i toliko potrebnog relaksiranja odnosa. I, što je najvažnije, snažnog socio-ekonomskog iskoraka za koji postoje odlični financijski preduvjeti - kazao je Radončić.

Kadrovski ustupci o kojima govori Radončić podrazumijevaju da svaka od triju stranaka, SDA, SBB i DF, dobije po jedno ministarsko mjesto iz bošnjačke kvote u Vijeću ministara BiH. SDA bi onda vjerojatno imenovao sva četiri zamjenika ministra koja pripadaju ovom bloku. Kako bi raspodjela pozicija izgledala na federalnoj razini, još je rano govoriti, kao i kakva će biti pozicija A-SDA I PDA.

Budući da je riječ o regionalno snažnim strankama u Unsko-sanskoj i Tuzlanskoj županiji, moguće je da oni formalno ne budu dio vlasti na državnoj razini, ali da im se preko SBB-a ustupe određene pozicije, a zauzvrat bi ove stranke “pogurale” SDA u preuzimanju vlasti u dvjema spomenutim županijama. SDA svakako očekuje potporu DF-a i SBB-a i u preuzimanju vlasti u, za njih, ključnoj županiji – Sarajevskoj. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije