Naslovnica Vijesti

Džaferović: Neizravan izbor članova Predsjedništva BiH neizvodiv

12. listopada 2017. u 16:43 0 komentara 493 prikaza

Stranka demokratske akcije spremna je razgovarati o modelu neizravnog izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u državnom parlamentu, ali smatra da je u ovom trenutku to neizvodivo.

Smatra da će stoga ostati na snazi dosadašnji model izravnog izbora, dakle biranja sva tri člana Predsjedništva prilikom izbora u zemlji.

To je za agenciju Fena izjavio potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović podsjećajući da je još kod ugovaranja Travanjskog paketa bilo riječi o eventualnom neizravnom izboru.

- Ali, mislim da to u ovom trenutku nije realno u BiH jer, s jedne strane, političke stranke iz Republike Srpske se ne slažu s tim da član Predsjedništva iz reda srpskog naroda bude biran u državnom parlamentu, a za nas nije prihvatljiv nikakav aisimetrični model. S druge strane, unutar BiH postoje različiti pogledi na ulogu dva doma Parlamentarne skupštine u izboru članova Predsjedništva.
 
Hrvatska demokratska zajednica BiH preferira u tom izboru dominantnu ulogu Doma naroda, a ja mislim da dominantnu ulogu treba imati Zastupnički dom. Dakle, Dom naroda bi kandidirao članove, a konačnu odluku bi donosio Zastupnički dom - riječi su Šefika Džaferovića.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.