Vlast u Federaciji BiH

SDA otvara vrata 
za SBB čime bi se riješila ustavna kriza

02.09.2015.
u 06:30

SAZNAJEMO Stranke SDA i SBB bi trebale uskoro početi pregovore oko vlasti

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović konačno je preko usta prevalio kako bi se moguće rješenje krize moglo pronaći u stvaranju koalicija velikih stranaka koje imaju ključnu ulogu na više razina vlasti i u stanju su razriješiti krize, ali i provoditi reforme, piše Večernji list. Inače, previše političkih kalkulacija i egoizma, a premalo pragmatičnosti ispriječilo se ispred rješenja ustavne krize s kojom se suočava Federacija BiH, ali i Hercegovačko-neretvanska županija, a na izvjestan način i ostale razine vlasti koje pulsiraju ovisno o funkcioniranju cijeloga lanca.

Konstrukcije

Nakon sastanka kolegija SDA na kojem je, između ostalog, bilo govora i o pregovorima o formiranju vlasti, odnosno nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, predsjednik Izetbegović je priznao da pregovori sa Strankom za BiH (SBiH), Bosanskohercegovačkom patriotskom strankom (BPS) i A-SDA idu veoma teško jer neke stranke imaju veće pretenzije od svojih mogućnosti, odnosno parlamentarnog kapaciteta.

Predsjednik SDA objasnio je i stavove u vezi s proširenjem koalicije u FBiH, ističući kako je rekao da ona može biti proširena eventualno sa SBB-om.

Izetbegović je izjavio da su članovi Kolegija SDA razgovarali i o SBB-u i onome što se dogodilo nakon što je Izetbegović kazao da je zainteresiran za sastanak s Fahrudinom Radončićem ako ga on pozove.

"I tu je dosta toga iskonstruirano nakon čega su krenula nepotrebna prepucavanja, a ustvari cijela priča je krenula iz Mostara kada je Dragan Čović imao sastanak s Radončićem. Rekao sam da ću se rado sastati s Radončićem, a evo i sada možda krene takav signal od nas za sastanak jer zbog te šire koalicije mogli bismo praviti značajnije pomake u zemlji", istaknuo je Izetbegović.

U interesu BiH

Logičan nastavak oko rekonstrukcije vlasti koja je zapela na prvom koraku nakon uspostave je i promjena sastava Vijeća ministara BiH. 
"Nalazimo se na prekretnici i sadašnji trenutak zahtijeva od svih političkih aktera da čine sve ono što je potrebno, sukladno vlastitom političkom kapacitetu, kako bi se zemlja stabilizirala", izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. 
On smatra da bi "unapređenje odnosa između dvije vodeće bošnjačke stranke SDA i SBB-a bilo u interesu stabilnosti FBiH i države BiH". 
"SDA ima potreban legitimitet bošnjačkog biračkog tijela, a uz SBB, bi on bio dodatno ojačan", objasnio je Čović koji je bio posrednik u pregovorima.

Ključne riječi

Komentara 1

GD
gen.drinjanin
14:05 02.09.2015.

Realnije je i tako nego puno malih pa onda dodemo na onu ...mala bara puno krokodila.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?