Dogovoren raspored ministarstava

SDA osigurao devet glasova, nova Vlada HNŽ nakon 11 mjeseci

09.09.2015.
u 06:30

Nakon što je HDZ BiH postavio rokove za dogovor, postignut kompromis u SDA

Iako je bilo najavljeno kako će danas biti organiziran sastanak HDZ-a BiH i SDA, do toga ipak nije došlo. Razlog je to što je u ponedjeljak navečer došlo do velikog pomaka u SDA i nakon višemjesečnog sukoba, konačno je riješen raspored budućih ministara iz reda ove stranke, piše Večernji list.

Raspored po gradovima

Naime, prema dogovoru koji je postignut na spomenutoj sjednici, dva ministarstva će biti dodijeljena kadrovima iz Mostara, dva kandidatima iz Konjica, te će jedno ministarsko mjesto pripasti kadru iz Jablanice. Prema ovome dogovoru, SDA neće za ministarska mjesta kandidirati kadrove iz Stoca i Čapljine. Da je dogovor postignut, jučer nam je potvrdio i glavni tajnik SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Bekir Isaković. - Dogovor koji je postignut trebao bi biti potvrđen na sjednici Županijskog odbora stranke u srijedu - rekao nam je Isaković na početku razgovora. Na pitanje je li SDA osigurao devet ruku potrebnih za konstituiranje nove vlasti u HNŽ-u, Isaković nam je dao potvrdan odgovor. - Imamo raspoređene kandidate za ministre, osigurali smo devet ruku za izglasavanje nove Vlade HNŽ-a i očekujemo kako ćemo najdalje do početka idućega tjedna imati uspostavljenu novu vlast u ovoj županiji. Vlast mora početi raditi u punom kapacitetu i mi ćemo sve uraditi kako bismo dogovor koji imamo s HDZ-om BiH proveli u djelo - rekao nam je jučer Isaković.

Iako su mnogi skeptični prema tvrdnjama da će SDA ispuniti obećano, posljednji pomaci daju nadu kako će HNŽ konačno izaći iz političke krize kada je u pitanju uspostava nove vlasti u ovoj županiji.

SDA mjesecima nije mogao postići konsenzus unutar stranke oko pitanja izbora novih kadrova u Vladi HNŽ-a, ali nakon što je HDZ BiH postavio rokove i zaprijetio kako će krenuti u pregovore sa svim strankama koje participiraju u radu Skupštine HNŽ-a, naglo je došlo do pomaka situacije. Sigurno je kako ovakav razvoj situacije nije dobro dočekan u Stocu, što je bio glavni problem posljednjih mjeseci.

Čak je zastupnik SDA iz Stoca prijetio kako neće glasovati za novu Vladu ako ne bude njezin dio, ali izgleda kako je postignut kompromis, te kako se strasti ipak smiruju.

Pokušaj odugovlačenja?

Drugi su, pak, mišljenja kako SDA na ovaj način samo pokušava odugovlačiti s početkom pregovora HDZ-a BiH s drugim strankama, a u tom razdoblju će pokušati riješiti nagomilane probleme.

Inače, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Ljubo Bešlić je dao rok do 10. rujna za formiranje Vlade HNŽ-a. U protivnom, najavio je razgovore sa svim strankama i hitno formiranje Vlade. Konačni odgovor na ova pitanja morali bi dobiti do kraja ovoga tjedna.

a SDA će postaviti i ministra iz reda srpskog naroda, ali još uvijek nije poznato iz kojeg dijela županije će biti ovaj kandidat. Najvjerojatnija opcija je Mostar.

a Iz HDZ-a BiH su već nekoliko puta upozoravali kako su svi rokovi probijeni, te kako se ne smije više čekati na formiranje nove vlasti u HNŽ-u.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?