Izbjegavanje dogovora

SDA odbija prijedlog EU, razgovori o izbornoj reformi tek nakon izbora

07.04.2022.
u 21:45

Iako je hrvatski premijer Andrej Plenković ispružio ruku suradnje i apelirao na bošnjačku stranku, do nove runde razgovora u Bruxellesu vjerojatno neće doći zbog bojkota vodeće bošnjačke stranke

Predsjednik vodeće bošnjačke stranke SDA nagovijestio je kako nema spremnosti za nastavak razgovora o izbornoj reformi u Bruxellesu te u intervjuu za portal politički.ba nagovijestio da bi se to moglo dogoditi nakon sljedećih izbora, ignorirajući tako zaključak Europskoga vijeća i pozive, prije svih, hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića i čelnika HNS-a BiH Dragana Čovića, piše Večernji list BiH.

Zajedno s time nastavljena je kampanja za sljedeće izbore koji će se očito vrtjeti oko nacionalističkih povijesnih zabluda i nepravde i s pokušajem opravdavanja nastavka projekta potpune eliminacije Hrvata iz vlasti nakon sljedećih izbora. Kada bi se, kako kaže Izetbegović, u "relaksiranom ozračju", nastavili razgovori o izbornoj reformi. A to u suštini znači - kada bošnjačka strana pokuša posve poraziti Hrvate na sljedećim izborima. Ako se uopće dogode.

Pogreške kod Hrvata

- Nije to završena priča, ali je nije realno pokušavati završiti u vremenskom škripcu, izborne procedure kreću za nekoliko tjedana. Trebamo završiti izbore, formirati novu strukturu vlasti i relaksirano krenuti u nastavak pregovora. Kvalitetni pomaci već su napravljeni, ali će se morati izbjeći pogreške koje su napravljene u prethodnom razdoblju - rekao je Izetbegović.

A onda je nastavio s objašnjavanjem kako se hrvatska strana mora približiti pričuvnim bošnjačkim strankama SDP-u i DF-u, odmaknuti se od SNSD-a i prestati s provociranjem Bošnjaka. Na vrlo sličan način govorio je i poglavar Islamske zajednice BiH reis Husein ef. Kavazović, pridružujući se kampanji proizvodnje nesnošljivosti i šaljući poruke kako Hrvati provode ustašizaciju, a da predsjednik RH Zoran Milanović nastavlja vrijeđati Bošnjake.

Objasnio je kako je to dio projekta pokušaja zatiranja i novog genocida i UZP-a nad Bošnjacima. No, činjenice govore drukčije, a otvoreno ih je iznio Domagoj Knežević s Hrvatskog instituta za povijest te savjetnik ministra vanjskih poslova za BiH. On kaže kako su Bošnjaci već tri puta izabrali "antihrvatskog člana Predsjedništva BiH" te da je to dovelo do nepovjerenja između Bošnjaka i Hrvata. On je za propast pregovora o reformi izbornog zakonodavstva otvoreno optužio lidera SDA.

- Pregovori su sada u fazi mirovanja. Po mom mišljenju, izravni krivac za njihovu propast je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Hrvatski politički predstavnici bili su najkonstruktivniji. Njihove prijedloge verificirala je na prethodnim pregovorima u Neumu Venecijanska komisija kao prijedloge koji prihvaćaju i uključuju ukidanje svih diskriminacija koje su bile utvrđene prema presudama Europskog suda za ljudska prava - rekao je Knežević. Dodao je kako je hrvatska strana u BiH pokušala na sve moguće načine izbjeći nove konfrontacije.

EU: Konstitutivni narodi

- Hrvatski politički predstavnici dali su najkonstruktivnije prijedloge kako bi se riješila trenutačna politička kriza koja je prouzročena željom dijela bošnjačke političke elite da i dalje bira hrvatske političke predstavnike. Bošnjaci su već tri puta izabrali "antihrvatskog člana Predsjedništva BiH" i to je dovelo do nepovjerenja između Bošnjaka i Hrvata - istaknuo je on. Istodobno Europska komisija ne odustaje od posredovanja u pregovorima. Potvrdio je to i zamjenik visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell​.

- Mi, kao Europljani, ostajemo spremni pomoći posredovati u provedbi tih reformi. Ohrabrujemo lidere da nastave napore u Parlamentu BiH dostavljanjem amandmana na Izborni zakon kako bi se poboljšao zakonski okvir za izbore u listopadu - rekao je Borrell na upit eurozastupnice Željane Zovko. Objasnio je kako će EU nastaviti podupirati BiH "i ostat će u zaštiti duha Daytona - jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda u kojoj se ostvaruju jednaka prava svih građana koji ne pripadaju ovim trima narodima".

Ključne riječi

Komentara 2

DE
debelacija
10:58 08.04.2022.

Taman dobro! Neka ONI idu na izbore u svom Sarajstanu a Hrvati neka proglase svoju Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu i neka u njoj sprovedu svoje hrvatske izbore. Sretno im bilo!!!

IJ
I ja tebi
23:00 07.04.2022.

Kakvi pregovori i sa kim? Dosta je natezanja sa budalom revitalizacija Herceg Bosne i amen. Eto mu njegov Filddžanistan nek bira Komšića koliko hoće sko mu valja a čisto sumnjam.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije