ODBIJENA INICIJATIVA

SDA i HDZ odbijaju novi statut OHR-a za izbore u Mostaru

'STARI MOST  PONOVO NEKADASNJA RAZGLEDNICA MOSTARA  SNIMIO S. LASIC'
Foto: VL
04.07.2014.
u 09:16

U državnome Parlamentu bez potpore HDZ-a i SDA ne mogu se mijenjati pravila za održavanje lokalnih izbora zajedno s općim

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko zatražio je od Parlamenta BiH hitno usvajanje zakonskih odredbi kojima bi se omogućilo da u vrijeme općih izbora, najavljenih za 12. listopada, oni budu provedeni i u Mostaru kako bi se tamo uspostavila zakonita tijela lokalne vlasti. Ured visokog predstavnika, Inzko i njegov zamjenik Tamir Waser poslali su pismeni zahtjev s tim u vezi Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta BiH. Predložili su da Parlament usvoji izmjene Izbornog zakona na temelju okvirnog dokumenta koji je ustvari OHR-ov prijedlog, a predstavljalo ga se kao rješenje koje je iznjedrilo šest političkih stranaka. Dogovor je predvidio podjelu Mostara i uspostavu tri izborne jedinice gradu.

Nećemo na izbore

“Građani Mostara već su isuviše dugo lišeni temeljnog demokratskog prava”, podsjetio je Inzko aludirajući na činjenicu da su posljednji lokalni izbori u Mostaru provedeni još 2008. godine. Nakon toga je Ustavni sud BiH ukinuo odredbe Izbornog zakona o Mostaru jer diskriminiraju birače budući da je za izbor gradskih vijećnika bio potreban različit broj glasova ovisno o broju stanovnika u određenim područjima. HDZ i SDA su protiv OHR-ova prijedloga. “OHR ima sve ovlasti i može nametnuti rješenje iza kojega stoji. No, ako se političke stranke ne usuglase, nemamo trajnog rješenja. Moja je želja da se izbori održe u Mostaru, a stranke postignu dogovor”, rekao je Bešlić. Predsjednik SDA Mostara Zijo Hadžiomerović je rezolutan. “Mi smo znali da će oni Mostar ispostaviti jednoj političkoj opciji i jednoj strani. Mi nikada taj prijedlog nećemo prihvatiti. Taj prijedlog mogu prihvatiti samo budale.

Identično rješenje

Ima li budala i suicidalnih ljudi, ne znam. Ako nametnu rješenje, mi nećemo izaći na izbore i više sam nego uvjeren da to moje kolege neće prihvatiti”, rekao je Hadžiomerović. Predsjednik mostarskog HDZ-a Slađan Bevanda kaže da je prijedlog iznimno loš. “Za Mostar je gori nego ovaj što ga je nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown koji je grad vratio stoljeće unazad. Mostar treba biti uređen kao i svaki drugi grad kako bi se konačno počeo razvijati i izvukao iz okova u kojima ga se, kao i državu BiH, drži dugi niz godina”, rekao je Bevanda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?