Alibi “spas države”

SBB izlazi, BH. blok ide u zagrljaj SDA

19.01.2019.
u 09:00

Bošnjačka ljevica prihvaća ponudu najveće stranke

“Ispružena” ruka SDA, ali i nemogućnost da u svim županijama lijevi bošnjački blok izbaci ovu stranku iz vlasti, ponovno je najveći dio bošnjačkih stranaka, koje sebi vole tepati kao Bh. blok, doveo za isti stol, piše Večernji list BiH. 

Sve osim Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, koji jedino ostaje dosljedan svojim ranijim stajalištima. Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je kako njegova stranka neće ulaziti u koaliciju sa SDA-om te da će se povući iz vlasti u Sarajevskoj županiji nakon što Bh. blok otkrije javnosti da ide u uspostavu vlasti sa SDA-om.

Radončić je istaknuo kako sve ostaje isto kao u noći objave rezultata te da je SBB iz kurtoaznih razloga poslao svoje izaslanstvo na sastanak s izaslanstvom SDA, i to bez predsjednika stranke. On je podsjetio na izjavu potpredsjednice SBB-a Edite Đapo nakon sastanka, a koja je kazala da nema govora o koaliranju sa SDA-om. 
“S obzirom na relevantne informacije da će Bh. blok prihvatiti poziv SDA da koaliraju, SBB smatra da stranke ljevice mogu otići u koaliciju sa SDA-om, ali SBB-a nema u takvoj priči. Mi ne želimo varati svoje birače, to bi bilo neodgovorno, ali bi bilo neodgovorno i da opstruiramo uspostavu vlasti i buduću koaliciju SDA i stranaka ljevice”, kazao je Radončić. Otvoreno je poručio da će se, kada Bh. blok i SDA objave svoj dogovor, SBB povući iz vlasti u Sarajevskoj županiji. 
“SBB nema opciju biti dio vlasti na federalnoj i državnoj razini niti s SDA-om, ali ni s Bh. blokom. To bi značilo da sudjelujemo u igri međusobnog slabljenja pregovaračkih pozicija budućih koalicijskih stranaka, odnosno SDA i, s druge strane, SDP-a, DF-a i Naše stranke”, rekao je Radončić. Istodobno, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić rekao je kako Bh. blok još uvijek nije donio nikakvu odluku o ulasku u vlast. 
“Jedina istina je da nikakvog dogovora još uvijek nema, barem kada je u pitanju Bh. blok. Razumijem poziciju SBB-a i poštujem njihov stav, ali želim još jednom podvući da Bh. blok nije donio nikakvu odluku kad je u pitanju sudjelovanje u vlasti na razini FBiH i BiH”, rekao je Nikšić.

No, istodobno je Nikšić ponudio alibi zašto ipak moraju u “patriotski” zagrljaj sa SDA-om. 
“Krše se ustavne i zakonske norme na nizu primjera, od puta u NATO do popune Doma naroda Parlamenta FBiH, gdje se čak nastoji poništiti ustavna obveza poštivanja popisa iz 1991. godine, kako bi se legalizirali rezultati ratnih zločina. Nije zato vrijeme za politička podmetanja, već za traženje izlaza iz blokade ključnih procesa za stabilnost i napredak BiH te zaustavljanje daljnjih podjela koje se nameću BiH”, zaključio je Nikšić.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije