FAHRUDIN RADONČIĆ:

SBB bi mogao izaći iz parlamentarne većine u Federaciji BiH

Fahrudin Radončić (1)
Foto: Zvonimir Coric/Vecernji list
24.11.2013.
u 11:27

Čelnik SBB-a je stranke koje čine federalnu vlast SDA i SDP optužio da loše rade i donose odluke protiv interesa samih građana

Glavni odbor ima vrlo oštre kritike na račun federalne Vlade i u tom smislu iskazujemo svoje nezadovoljstvo jer ona nema svoj razvojni i ekonomski kapacitet. Također, Glavni odbor će razmotriti hoće li SBB ostati u parlamentarnoj većini na razini Federacije, kazao je jučer u Sarajevu Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gdje se održavala sjednica Glavnog odbora stranke. Čelnik SBB-a je stranke koje čine federalnu vlast SDA i SDP optužio da loše rade i donose odluke protiv interesa samih građana. Radončić je kazao kako je Glavni odbor stranke podržao izlazak njihovih ministara iz svih struktura županijske vlasti.

Osvrnuo se i na aktualnu problematiku oko političke primjene presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”, napominjući kako je stav SBB-a da treba vratiti stranke iz RS, odnosno SNSD i SDS, u pregovore i vratiti u potpuno ravnopravan status neizravan način izbora članova Predsjedništva BiH. “Nadam se da ćemo još jednom pokušati, na sastanku u Pragu 2. prosinca, naći rješenje za izravan način izbora, ali osobno iskazujem veliku rezervu, iako ću rado participirati u tome. Čini mi se kako je najlakše da cijeli posao završimo na neizravan način. Uostalom, stranke iz RS su, kada je bio čuveni Travanjski paket u pitanju, pristale na takvu opciju izbora članova Predsjedništva BiH”, istaknuo je Radončić. Spomenimo da su čelnici Europske unije odlučili ubrzati postupak primjene presude suda u slučaju “Sejdić - Finci”, ali nisu odredili nikakve rokove.

Špekuliralo se kako bi zbog odgode promjene Ustava i provedbe spomenute presude mogli biti odgođeni i opći izbori koji bi se trebali održati iduće godine, ali to nijedan službenik Europske komisije, EU-a ili Ureda visokog predstavnika do sad nije službeno objavio. O mogućnosti odgode izbora u BiH u idućoj godini nije pričao ni predsjednik Stranke za bolju budućnost Fahrudin Radnočić. On se osvrnuo i na veliku investiciju tešku nekoliko stotina milijuna maraka koja se dogovara na državnoj razini, a tiče se izgradnje nekoliko hidrocentrala na Drini i oko koje se proteklih mjeseci vodi velika politička, ali i financijska borba. U igri je veliki novac, a za investiciju uz Talijane zanimanje su pokazali Srbija i BiH. No, problem je nastao zbog različitih verzija gradnje koju nude entitetske vlade. U slivu srednje Drine napravile bi se tri hidroelektrane, vrijedne 800 milijuna eura.

Energetske kapacitete gradili bi Talijani, koji bi imali 51 posto udjela u njihovom upravljanju. Ostalih 49 posto u zajedničkoj tvrtki ravnopravno bi dijelile Srbija i BiH. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić smatra da se koncept SBB BiH potpuno razlikuje od koncepta koji su ponudili SNSD i SDP. “Smatramo da BiH mora biti potpuno ravnopravan partner s talijanskim ili drugim inozemnim investitorima, ili da se to radi na razini Srbija-BiH, također, po principu pedeset - pedeset posto, te investiranja i eksploatiranja hidroelektrane. Glavni odbor dao je punu podršku neovisnom radu Tužiteljstva i pravosuđa i punu podršku zahtjevima roditelja iz Konjević Polja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije