Vrhunski sastojci za vrhunsku poslasticu!
Sastojci za biskvit:
8 bjelanjaka
140 g šećera
160 g pečenih mljevenih lješnjaka
2 žlice oštrog brašna
2 žlice kakaa
1/2 vrećice praška za pecivo
100 ml ulja
Krema:
1 l punomasnog mlijeka
8 žumanjka
300 g bombona karamel-lješnjak
160 g gustina
170 g šećera
100 g maslaca
200 ml slatkog vrhnja
Za natapanje biskvita:
malo mlijeka + žlica ruma
Ganache:
250 ml slatkog vrhnja
100 g kvalitetne čokolade za kuhanje
100 g noisette čokolade
Priprema karamel kreme:
Zagrijati 1,5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u lonac i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope.
Od preostale količine mlijeka odvojiti 1 dl mlijeka, a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu), piše Dnevno.hr.
U posebnu posudu stavimo žumanjke, gustin, šećer i izmiješamo sa 1 dl hladnog mlijeka, fino da nema grudica.
Kad se mlijeko s karamelama zagrijalo, u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promiješati da nema grudica).
Maknuti sa štednjaka i prekriti površinu kreme prozirnom folijom te ostaviti da se hladi.
Biskviti:
Dok se krema hladi, pripremamo koru: u bjelanjke dodati mrvicu soli i miksati, postupno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser.
Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo te lagano dodati šaum od bjelanjka, miješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake te sve lagano spojiti.
Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno miješanje. Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore.
Izliti smjesu u okrugli kalup za torte dimenzija 22-26 cm, kojemu samo dno treba lagano premazali maslacem i staviti papir za pečenje (i na obruč kalupa).
Peći biskvite na 180 stupnjeva 20-ak minuta ili, ovisno o pećnici, nešto dulje ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.
Nastavak krema:
U mlaku (ne sasvim ohlađenu) kremu dodati maslac i dobro izmiksati.
Umutiti slatko vrhnje u šlag (ne pretjerujte s miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu te sve fino sjediniti miješanjem.
Slaganje:
Kada biskvite pečem u kalupu dimenzija 26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm), kore ne režem ili pečem odvojene 4 korice, a kada pečem u kalupu dimenzija 22 cm (visina torte je oko 8 cm), onda svaki biskvit prerežem po visini na 2 dijela.
Biskviti nisu visoki i ako niste spretni s rezanjem, ne morate ih ni rezati.
Staviti prvi dio u obruč kalupa koji je obložen papirom za pečenje, biskvit preliti s malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učine dovoljno mekanima i sočnima, možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate s preljevom, dovoljno je tek par žlica), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponavljati postupak, završiti s kremom.
Ganache:
Čokolade izlomiti i preliti vrhnjem, staviti na srednju vatru i miješati dok se ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja i tortu jesti rashlađenu.