Posjet Saudijskoj Arabiji

Saudijski gospodarstvenici zainteresirani za radnu snagu iz BiH

covic u saudijskoj arabiji
16.12.2015.
u 17:14

Čović se posebno interesirao za radne uvjete bh. građana koji već rade u ovoj kraljevini, dobivši od sugovornika najveće garancije da su ti uvjeti na visokoj razini

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović počeo je službeni posjet susretom s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom u kraljevskoj palači u Rijadu. Kralj Al Saud je dočekao predsjedatelja Čovića na trgu ispred kraljevske palače, gdje je održan svečani doček s vojnim počastima koji je počeo intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Kralj Al Saud je upoznao predsjedatelja Čovića s brojnim izaslanstvom Kraljevine. Nakon ceremonijala dočeka, u kraljevskoj palači je održan sastanak visokih izaslanstava BiH i Kraljevine Saudijske Arabije.

Predsjedatelj Čović i kralj Al Saud su ocijenili da su odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije izuzetno dobri i prijateljski, ali i da postoji prostor za unapređenje suradnje u mnogim područjima.

Čović je zahvalio je Njegovoj Ekscelenciji Salmanu bin Abdulazizu Al Saudu za potporu koju je Kraljevina Saudijska Arabija pružila BiH, te je naglasio kako će se i dalje raditi na očuvanju dobrih odnosa, kao i na njihovom unapređivanju.  Ovo prigodom Čović je pozvao kralja Al Sauda u službeni posjet Bosni i Hercegovini, što je kralj i prihvatio.

Nakon sastanka održanog u čast dolaska Čovića, kralj Al Saud je u kraljevskoj palači organizirao svečani ručak, kojemu su nazočili brojni uzvanici iz cijele Kraljevine.

Sastanak s gospodarstvenicima

U sklopu službenoga posjeta Kraljevini Saudijskoj Arabiji, a nakon susreta kod kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je imao sastanak s ugledim gospodarstvenicima KSA, predvođenim voditeljem Vijeća gospodarstvenih komora Kraljevine Abdul Rahmanom Al-Zamilom.

Čović je istaknuo da između dviju prijateljskih zemalja nema otvorenih pitanja, no da ekonomska suradnja nije na razini na kojoj bi mogla biti. Voditelj Vijeća gospodarstvenih komora Kraljevine Abdul Rahman Al-Zamil, zaželio je dobrodošlicu Čoviću te tom prigodom istaknuo kako saudijski ekonomski sektor čini svakodnevne napore u uspostavi dobrih ekonomskih odnosa sa BiH. 

Posebice ga raduje sve veća zainteresiranost saudijskih državljana za turizam u BiH. U tom kontekstu su spomenute već prisutne hotelijerske i građevinske saudijske tvrtke koje, kako je rečeno, usprkos mnogim administrativnim poteškoćama, uspješno posluju u cijeloj BiH.

Saudijski gospodarstvenici koji su bili nazočni ovome sastanku kazali su da očekuju povećanu suradnju bh. strane kada je donošenje odgovarajućih zakonskih okvira u pitanju, kako bi se nastavilo s dodatnim ulaganjima u BiH za koje, naglašavaju, imaju velikoga interesa.

Pored sektora turizma i građevinarstva, gospodarstvenici su iskazali i veliku zainteresiranost za visokokvalificiranu radnu snagu iz BiH, te zamolili predsjedatelja Čovića da svi zavodi za zapošljavanje bh. građana na svim razinama učine više kada je u pitanju posredovanje pri zapošljavanju bh. građana u KSA. 

Gospodarstvenici su posebice pohvalili djelatnike tehničkih znanosti, koji najvećim dijelom rade na jugoistoku zemlje. Također, istaknuli su veliku potrebu za kvalificiranim medicinskim osobljem svih profila. Čović ovom prigodom zahvalio je gospodarstvenicima zbog dosadašnje zainteresiranosti za BiH i ulaganja koja su već poduzeli, te se posebno interesirao za radne uvjete bh. građana koji već rade u ovoj kraljevini, dobivši od sugovornika najveće garancije da su ti uvjeti na visokoj razini.

S ciljem lakšeg i bržeg uvezivanja poslovnih ljudi dviju zemalja, na sastanku je razgovarano i o liberalizaciji viznoga režima, te je zaključeno da bi lakše i brže dobivanje viza između država umnogome pomoglo gospodarstvenicima, ali i turistima zainteresiranim za daljnja ulaganja i češće posjete Bosni i Hercegovini. Takav interes sve više raste među građanima KSA, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Susret s princom Al Saudom

Dragan Čović susreo se danas i s drugim po redu prestolonasljednikom Kraljevine Saudijske Arabije i ministrom obrane, princom Mohammadom bin Salman Al Saudom.

Princ bin Salman Al Saud je također i predsjedatelj Vijeća za razvitak i ekonomske poslove Kraljevine, te je predsjedatelja Čovića informirao o aktualnoj dnevnopolitičkoj, sigurnosnoj i ekonomskoj situaciji u Kraljevini. Također, informirao je Čovića i o novoj islamskoj vojnoj alijansi, koju čine 34 zemlje odlučne u borbi protiv terorizma, a operativno sjedište ove alijanse će biti u Rijadu.    

Sugovornici su se složili da je terorizam ozbiljno kršenje ljudskog dostojanstva i prava, a posebice prava na život i prava na opću sigurnost. Sugovornici su ocijenili da su odnosi dviju zemalja na visokoj razini, s mogućnošću unapređenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?