posjet

Saudijska Arabija želi ojačati veze s BiH i Srbijom

Saudijska Arabija
30.01.2017.
u 12:23

U okviru službenog posjeta zajedničkog izaslanstva dužnosnika i gospodarstvenika iz BiH i Republike Srbije Kraljevini Saudijskoj Arabiji upriličen je susret s princem Sultanom bin Selmanom bin Abulazizom Al Saudom.

Izaslanstvo BiH predvodi zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, dok je na čelu izaslanstva Srbije potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, a posjet 29. i 30. siječnja realizira se na poziv princa Sultana bin Selmana bin Abdulaziza, predsjednika Generalnog komiteta za turizam i nacionalno nasljeđe.

Princ Sultan bin Selman bin Abulaziz je iskazao dobrodošlicu zajedničkom izaslanstvu i izrazio svoje nadanje da će izaslanstvo ostvariti očekivane rezultate putem zajedničkih projekata koji će doprinjeti unaprijeđenju odnosa između Kraljevine Saudijske Arabije i dvije prijateljske zemlje.

Princ je izrazio svoje uvažavanje izaslanstvima vlada dviju zemalja koje su prihvatile njegov poziv kao i na njihovom entuzijazmu kada su predložili zajedničku posjetu ekonomskog izaslanstva Kraljevini Saudijskoj Arabiji, ukazujući da je Kraljevina Saudijska Arabija sa zadovoljstvom ugostila ovo izaslanstvo te da želi ojačati veze na raznim poljima s BiH i Srbijom koje su među najznačajnijim zemljama na Balkanu.

On je također naveo da će ovaj posjet otvoriti vrata za naprednije veze na ekonomskom planu, naročito ako se uzme u obzir da Kraljevina Saudijska Arabija kao i BiH i Srbija posjeduju potencijale i kapacitete koji će doprinjeti uspjehu ove suradnje –  priopćeno je iz Veleposlanstva Saudijske Arabije u BiH.

Šefovi dva izaslanstva zahvalili su se princu na pozivu, te se naduju da će privući državljane Kraljevine Saudijske Arabije da posjete obje zemlje, BiH i Republiku Srbiju, kako bi uživali i njihovim prirodnim ljepotama. Izrazili su nadu za nastavkom rada na jačanju i produbljivanju veza, razmjeni iskustava, posjeta i trgovine.

Ukazali su da ova posjeta nosi značajne poruke jer je to prvi posjet zajedničkog izaslanstva Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Svakako, najvažnija poruka koju nosi zajedničko izaslanstvo ja političke prirode koja govori da je prostor Balkana postao mirno i sigurno mjesto. Što se tiče poruke ekonomske prirode ona govori da ovaj prostor posjeduje sve resurse za turizam i povećanje ekonomskih investicija.

Zajedničko izaslanstvo se tijekom prvog dana službenog posjeta također sastala s Madžidom bin Abdullahom el-Huqajlom, ministrom za stambena pitanja i Madžidom el-Qusajbijem, ministrom trgovine i investiranja te Abdurrahmanom el-Fudajlijem, ministrom za okoliš, vodu i poljoprivredu.

Na kraju prvog radnog dana posjeta princ Sultan bin Selman bin Abudulaziz Al Saud upriličio je svečanu večeru u čast zajedničkog izaslanstva uz folklornu izvedbu koja opisuje različite dijelove Kraljevine Saudijske Arabije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije