Šef Izaslanstva EU i posebni predstavnik EU u BiH

Sattler: Pravosuđe je alfa i omega procesa europskih integracija

16.02.2024.
u 19:04

Pravosuđe, vladavina zakona, pravosudne institucije to je prva stvar na dnevnom redu kada zemlja otvori pregovore, i posljednja prilikom njihovog zatvaranja. Upravo iz tog razloga EU sa svoje strane značajno ulaže u oblast vladavine prava i jačanje institucija u BiH - kazao je Sattler

Šef Izaslanstva EU i posebni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler i predsjednik Osnovnog suda u Prnjavoru Dragan Ivić danas su svečano otvorili renoviranu zgradu Osnovnog suda u Prnjavoru.

Prostorije ovog Suda, smještene u zgradi iz 1964. godine, u potpunosti su renovirane uz financijsku pomoć Europske unije u vrijednosti od preko 300.000 eura.

Veleposlanik Sattler je naglasio kako je vladavina prava temelj svakog demokratskog društva i osnovna vrijednost Europske unije.

- Drago mi je da danas otvaramo Osnovni sud u Prnjavoru što je još jedan korak u našoj dugoročnoj podršci pravosudnom sustavu BiH. Pravosuđe je alfa i omega procesa europskih integracija. Pravosuđe, vladavina zakona, pravosudne institucije to je prva stvar na dnevnom redu kada zemlja otvori pregovore, i posljednja prilikom njihovog zatvaranja. Upravo iz tog razloga EU sa svoje strane značajno ulaže u oblast vladavine prava i jačanje institucija u BiH - kazao je Sattler.

Predsjednik Osnovnog suda u Prnjavoru Dragan Ivić rekao je kako će završetak projekta obnove zgrade suda, uz poboljšanje efikasnosti imati veliki značaj za građane.

- Ovaj sud je prilagodio svoju sistematizaciju u skladu s preporukama i formirao poseban odjel, planiramo zaposliti nove službenike u navedenom odjelu koji će pomagati sucima u radu, sve u cilju veće ažurnosti suda, donošenja kvalitetnijih odluka, bržeg pristupa pravdi građana BiH, te smanjivanju troškova sudskih postupaka - naveo je Ivić.

Podrška Europske unije predstavlja dio sveobuhvatne i kontinuirane podrške unapređenju radnog okruženja i sigurnosti objekata pravosudnih institucija.

Osnovni sud u Prnjavoru jedna je od 32 zgrade suda i tužiteljstva u 17 gradova širom Bosne i Hercegovine čiju je izgradnju ili obnovu financirala Europska unija s ciljem povećanja efikasnosti pravosuđa i osiguranja adekvatnih usluga građanima BiH.

Pored mjera podrške reformi pravosuđa, Europska unija je od 2003. godine do danas osigurala više od 50 milijuna eura bespovratnih sredstava za izgradnju i rekonstrukciju objekata u sektoru pravosuđa, sudova, tužiteljstava, zatvora i pritvorskih objekata, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?