Šef izaslanstva EU u BiH

Sattler: Politički lideri u BiH trebaju iskoristiti ponuđenu priliku

Johann Sattler
Armin Durgut/Pixsell
08.09.2023.
u 18:52

Da bi u potpunosti mogla iskoristiti sve pogodnosti Plana rasta, od BiH će se zahtijevati ekonomske reforme, a ja bih pozvao političke lidere da iskoriste ponuđenu priliku - poruka je Sattlera

Nakon izjava europskih dužnosnika kojima su ulili novu nadu za Bosnu i Hercegovinu da bi do 2030. mogla postati dijelom europske zajednice sve oči opet su uprte u bh. političare na vlasti i provedbu neophodnih reformi.

Šef izaslanstva EU u BiH Johann Sattler za Avaz je rekao kako je EU prošle godine dodjelom kandidatskog statusa vrlo jasno signalizirala da su za BiH otvorena vrata za ulazak u EU ako usvoji i provede potrebne reforme.

- Više puta smo pozvali političke lidere i institucije da iskoriste ovu priliku, za dobrobit svih građana BiH - kazao je Sattler.

S jedne strane, dodaje, raduje ih pozitivna promjena u produktivnosti državnih institucija, uz konstruktivniji pristup i bolju suradnju među akterima.

- To je omogućilo poduzimanje značajnih koraka prema ključnim reformama. Reformski zakoni koji su usvojeni predstavljaju poboljšanje u usporedbi s trenutnim okvirima. Neke će reforme možda trebati dodatno unaprijediti, ali je značajno da se čine pozitivni pomaci. EU će pomno pratiti implementaciju usvojenih amandmana na Zakon o VSTV-u kako bi se osiguralo da su oni efektivno i implementirani i da zaista predstavljaju korak naprijed - naveo je Sattler.

Kako to inače kod nas biva, ne može sve biti isključivo pozitivno.

- Događaji u RS vezano za ponovnu kriminalizaciju klevete, prijetnje daljnjim sužavanjem prostora za civilno društvo i neistomišljenike te podrivanje ustavnog poretka su očito potezi koji predstavljaju kamen spoticanja napretku BiH na europskom putu. Politički dijalog je poboljšan u odnosu na prethodne godine, što bi, zajedno s prilikama na europskom putu, trebalo motivirati lidere da se fokusiraju na daljnje reforme i izbjegavaju krize - naglasio je Sattler.

O koracima BiH ka EU Sattler kaže kako je proces pristupanja EU izuzetno transparentan te su koraci koje BiH treba poduzeti kako bi ispunila standarde EU jasno navedeni u Mišljenju Europske komisije iz 2019. godine, kao i u godišnjim izvješćima o BiH.

- EU je unija vrijednosti koje se moraju ugraditi u pravni poredak države. Potrebno je ispuniti standarde u oblastima kao što su vladavina prava, zaštita ljudskih prava, borba protiv korupcije te funkcioniranje institucija i tržišne ekonomije. Predsjednica EK Ursula von der Leyen najavila je u svibnju Plan rasta za zapadni Balkan, koji će omogućiti dodatnu financijsku pomoć za regiju kako bi joj se pomoglo u približavanju EU. Da bi u potpunosti mogla iskoristiti sve pogodnosti Plana rasta, od BiH će se zahtijevati ekonomske reforme, a ja bih pozvao političke lidere da iskoriste ponuđenu priliku - poruka je Sattlera.

Osvrnuo se i na posljednje događaje u entitetu RS, optužnicu Tužiteljstva BiH protiv Milorada Dodika, ali i nedavne prosvjede u znak podrške Dodiku, koji su najavljeni i za danas.

- Što se tiče kriminalizacije klevete, bili smo jasni da ove zakonske izmjene nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja neovisnim medijima i civilnom društvu. Okruženje je izuzetno nepovoljno za slobodu medija širom BiH, ali posebno u RS. Pridruživanje EU iziskuje jačanje slobode medija i prava novinara, a neistomišljenici u društvu moraju moći slobodno govoriti - naglasio je Sattler i dodao:

- Kazneni postupci, uključujući i onaj protiv Milorada Dodika, moraju se voditi bez bilo kakvog utjecaja i biti zasnovani samo na dokazima i činjenicama te stoga nećemo dalje komentirati sam predmet. Što se tiče nedavno održanih prsvjeda duž međuentitetske linije razgraničenja, huškačke i aktivnosti koje izazivaju podjele oko bilo kojeg osjetljivog pitanja treba izbjegavati. Politički lideri imaju odgovornost da izbjegavaju takve aktivnosti. U BiH svi politički lideri ističu da su opredijeljeni za stabilnost i mir i oni stoga moraju djelovati na način koji doprinosi boljim odnosima među zajednicama, a ne podjelama.

Najesen treba biti kompletiran i objavljen izvještaj EU o BiH, a mnogi očekuju da će dobiti pozitivnu ocjenu zbog pomaka koji jesu napravljeni. Sattler ističe da se na izvještaju kontinuirano radi sve do njegove objave.

- S obzirom na to da još nije finaliziran, neću komentirati njegov sadržaj. Kao i uvijek, to će biti jedna procjena zasnovana na činjenicama i dokazima o tome gdje se BiH nalazi u odnosu na standarde neophodne za pridruživanje EU. Sam izvještaj se ne može kvalificirati kao pozitivan ili negativan, on predstavlja objektivan osvrt na sve pozitivne i negativne događaje, i daje preporuke za naredne korake koje domaće vlasti trebaju poduzeti kako bi napredak bio ostvaren - otvoreno je rekao Sattler.

- Članstvo u EU donosi velike prednosti, ali se stječe samo putem potrebnih reformi. Nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu institucije EU i države članice pojačale su svoje napore u pružanju podrške zemljama u procesu proširenja u ispunjenju standarda za pridruživanje EU. Postoji želja i da se poticaj poveća i omogući, naprimjer, veći pristup jedinstvenom tržištu, više olakšica u trgovini robama i veća usklađenost u oblastima kao što su e-trgovina i cyber sigurnost - istaknuo je veleposlanik Sattler.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije