Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sattler: Ovom dinamikom nema kandidatskog statusa do kraja godine

07. svibnja 2021. u 20:24 0 komentara 255 prikaza
Johann Sattler
Foto: Armin Durgut/Pixsell

Ispravile su se neke pogreške, proces proširenja još nije gotov i taj zadatak moramo zajedno riješiti i raditi na približavanju BiH u EU. Njeno mjesto, kao i susjeda, je u EU, kazao je za N1 Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

“Naša vrata su otvorena, vi jeste u pravu. Predugo se priča na ovu temu, ako pogledate mišljenje EK dvije godine su prošle. Od tada je urađen minimalni napredak. Bilo je određenih iskoraka prošle godine, izbori u Mostaru, inicijative Predsjedništva, uspostavljanje SSP nakon pet godina. To nisu nimalo zanemariva pitanja, za svako je trebalo energije i rada”, kazao je Sattler.

Od rujna se nije ništa uradilo.

“Od rujna na ovamo, nakon posjeta Predsjedništva Bruxsellesu se ništa nije dogodio. Priča o kandidatskom statusu, ja mogu reći sada da to može biti do kraja godine, ali kako stvari stoje mislim da nije moguće. Vrlo otvoreno govorim, zato što ništa od obećanja nije ostvareno“, naglasio je. 

“Ovom dinamikom kakva jeste, neće se moći ostvariti kandidatski status do kraja godine. Tu poruku je prenio i komesar Varhelyi, vrlo jasno je rekao: u vašim rukama je sve. 22. lipnja imamo sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i vrlo jasno je rečeno: Nemojte doći praznih ruku. Poruka je vrlo jasna; morate ubrzati dinamiku inače, nema ništa besplatno. Zadaci su tu i trebaju se riješavati“, dodao je Sattler i kazao još:

“Ovo nije izborna godina, postoji šansa da se napravi pravi napredak i iskoristi vrijeme umjesto da se protrači još jedna godina”.

Sattler je dodao kako u regiji postoji tendencija pretjerivanja i da se često stvari prikazuju gorim nego jesu.

“Mislim da postoji tendencija pretjerivanja u regiji, da se stvari prikazuju gorim nego što jesu. Ova zemlja ima svoje probleme, ali nije fer i nije istina da je sve loše”, rekao je Sattler.

“Tri su suštinska pitanja o kojima se treba povesti računa: zdravstvo jer smo usred pandemije, ekonomija i težnja građana da ova zemlja postane članica EU i da se ostvari napredak na EU putu. To su tri ključne stvari, sva ostala priča je odvlačenje pažnje, kao o prekrajanju granica. I neće se dogoditi“, naglasio je. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.