Šef Delegacije EU u BiH

Sattler o jačanju snaga EUFOR-a u BiH: Mir nije ugrožen, ali smo na oprezu

eufor
Foto: EUFOR
1/2
04.03.2022.
u 17:58

Šef Delegacije EU u BiH je kazao kako vjeruje da će vojnici biti raspoređeni na mjesta gdje je bilo tenzija ranije, ali svakako ćemo imati veću vidljivost europskih trupa u zemlji.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, komentirajući to što u Bosnu i Hercegovinu dolazi 500 vojnika EUFOR-a, rekao je da su ti dodatni vojnici udvostručili snage koje smo do sada imali. Naveo je i kako to ne znači da je mir ugrožen, međutim, to znači "da se itekako na oprezu." 

"To je jedna mjera iz predostroznošću, čisto da se osiguramo", istaknuo je Sattler za N1. 

Šef Delegacije EU u BiH je kazao kako vjeruje da će vojnici biti raspoređeni na mjesta gdje je bilo tenzija ranije, ali svakako ćemo imati veću vidljivost europskih trupa u zemlji.

Na upit može li EUFOR jamčiti sigurnost s udvostručenim vojnicima, kaže kako se tu ne govori samo o EUFOR-u kao jamcu stabilnosti. 

"Prije svega imamo Oružane snage, a EU podržava državne snage od njihovog utemeljenja“, rekao je Sattler.

Komentirajći rat u Ukrajini, rekao je da smo svjedoci jednog masivnog nezapamćenog udara na međunarodni poredak, nešto što se desetljećima gradilo.

“Reakcija EU je bila brza i do sada nezabilježena”, dodao je.

Govoreći o rezoluciji kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, kazao je da su sve zemlje u regiji, uključujući i BiH i Srbiju ipak bile na pravoj strani i glasovale za rezoluciju.

“Nitko nije mogao očekivati jedinstveni istup EU, ovakav odgovor, nezapamćen na invaziju Rusije, doslovice za pet dana mi smo pripremili tri paketa sankcija. Cilj je da agresor plati visoku cijenu. Same mjere ciljaju primarno na financijski sektor, čime se onemogućava financiranje vojnih operacija, energetski sektor, zrakoplovstvo, odgovorni pojedinci i gospodarska društva“, naveo je Sattler, dodajući da po prvi put u povjesti sve zemlje članice su se složile da osiguraju oružje financiranjem iz EU proračuna. 

“Govorimo o oko pola milijarde eura za vojnu opremu što je nezapamćeno. Pokazuje to koliko smo odlučni. Sve to nažalost blijedi u odnosu onoga što prolaze građani Ukrajine”, istakno je.

Na upit može li se kriza preliti na Zapadni Balkan ili BiH, kaže kako smatra da ne postoji mogućnost preljevanja na regiju. 

"Međutim, ono što vjerujem, da sve dok postoji i najmanji rizik morate biti pripravni, i moramo poduzimati mjere predostrožnosti. Nije nimalo slučajno da vidite neke od najviših europskih dužnosnika EU koji su se pominjali i neke druge lokacije koje bi mogle biti problematične. Čak i u nekim prigodama direktno je spomenuta i BiH. Zato mi je zadovoljstvo da smo mogli brzo reagirati i dovesti dodatnih 500 vojnike, i još ako bude bilo potrebno”, naglasio je šef Delegacije EU u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?