Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sattler: BiH je na samom repu integracija u EU

05. studenoga 2019. u 09:45 0 komentara 78 prikaza

Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler smatra kako odluka da se ne otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije poštena, ali da se ipak treba uzeti u obzir činjenica da je 25 država EU bilo čvrsto uz Balkan, njegovu europsku perspektivu te da je debata Europskog vijeća o tom pitanju bila dosta napeta.

Govoreći o financijskoj konstrukciji za Koridor Vc, u razgovoru za Dnevni avaz kazao je kako je riječ o 335 kilometara moderne ceste.

- Jedna trećina te dionice već je završena. Za druge dvije trećine osiguran je novac i ta prometnica bi se trebala završiti u narednih pet do 10 godina - naglasio je.

Međutim, ističe kako to ne znači da će put sutra biti gotov, jer ima zahtjevnih dionica, poput tunela Prenj.

- Od 800 milijuna eura bespovratnih sredstava, koje je Europska unija obećala zapadnom Balkanu za razdoblje 2018. - 2020. godina, vašoj je državi pripalo više od 200 milijuna, što je najveći iznos i BiH je tu jedna pozitivna priča. No, taj novac, kao i još mnogo projekata u vrijednosti od gotovo milijardu eura čeka konstituiranje vlasti - kazao je.

Govoreći o formiranju vlasti, kazao je da kao predstavnik EU ima i ovlast posredovati i pomagati u gradnji dijaloga i povjerenja.

- Spreman sam to i raditi, ali treba spremnost lidera da se napredak postigne. Posredovanje ima smisla samo ako postoji volja da se pronađe rješenje. Nitko u Bruxsellesu ne razumije, a posebno ne razumiju građani BiH, zašto treba toliko vremena da se vlast konstituira - kazao je.

Ipak, naglašava, u posljednjih nekoliko tjedana ima naznaka napretka na tom polju te se vrše intenzivne konzultacije i u međunarodnoj zajednici.

- Potreban je kompromis koji će svima donijeti dobro. A da bi se to dogodilo, neophodni su ustupci, koji uopće ne znače slabost, nego su odraz pragmatičnosti - istaknuo je.

Dok to ne bude, dodao je, gotovo milijardu maraka europskog novca čeka da u Parlamentu bude odobreno, a odobrenja nema dok se vlast ne formira.

- I još toliko novca drugih investitora čeka. Pred zastupnicima su dvije milijarde maraka vrijedni projekti koji čekaju dogovor političkih lidera. Cijelo okruženje BiH napreduje, samo ste vi zastali, Bosna i Hercegovina je na samom repu integracija u EU - poručio je.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.