Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Satnica u BiH deset puta manja nego 
u Europskoj uniji

13. svibnja 2015. u 09:22 0 komentara 1075 prikaza
15.02.2013., Puljani, Kobiljaca - Radnici Konstruktora na gradilistu A1 na dionici Vrgorac - Ploce. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Radnici u zemljama Europske unije u prosjeku po satu zarađuju oko deset puta više nego zaposleni u BiH, pokazuju posljednja istraživanja, prenosi novinska agencija Patria. Prema mišljenju ekonomista, razloga za to je mnogo, a jedan od njih je i taj što je BiH zemlja u kojoj čovjeka možete platiti veoma malo jer je previše nezaposlenih. Posebno je problematično, kako kažu ekonomisti, što administracija ništa ne čini da realni sektor stvara novu vrijednost kako bi ekonomija bolje funkcionirala, a time dolazilo i do veće cijene rada. Naime, prema istraživanju njemačke agencije Destatis, prosječna cijena rada za jedan sat u privatnom sektoru u EU prošle godine iznosila je 24,40 eura, odnosno oko 49 KM. S druge strane, prosječna plaća u BiH prošle godine iznosila je 830 KM, i obuhvaćala je plaće i u privatnom i u javnom sektoru. Kada se to podijeli s 21 radnim danom u mjesecu i osmosatnim radnim vremenom, dobije se da je prosječna satnica u BiH prošle godine iznosila tek 4,9 KM. Ona bi bila i manja da postoje službeni podaci o prosječnim plaćama u privatnom sektoru koje su mnogo manje od prosječne plaće u BiH jer se realni sektor u BiH nalazi u veoma teškoj situaciji. Tako se samo neslužbeno barata podacima da je satnica u realnom sektoru u BiH od 3 do 10 KM. Dakle, s tom cijenom rada po satu BiH daleko zaostaje i za zemljama koje u EU najslabije plaćaju svoje radnike, poput Bugarske, Rumunjske, Litve, Latvije i Mađarske. Tako su bugarski poslodavci u privatnom sektoru prošle godine najmanje plaćali sat rada u odnosu na ostale zemlje EU - 3,80 eura, dok su na liderskoj poziciji Danci s 42 eura. Prema istraživanju, cijena rada u Bugarskoj prošle godine je veća za 2,8 posto nego 2013. godine. Malo ispred Bugarske su Rumunji, gdje je sat rada plaćan 4,8 eura, slijedi Litva sa 6,60 eura, Latvija sedam eura, Mađarska 7,8 eura po satu. Prosječna cijena rada za jedan sat u EU iznosila je 24,40 eura. Poslodavci u njemačkom privatnom sektoru plaćali su 31,80 eura po satu čime je ona zauzela osmo mjesto među 28 članica EU po troškovima koje izdvaja za radnu snagu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.