sarajevo

Sastanak na aerodromu o temi borbe protiv terorizma

sastanak
08.03.2017.
u 10:15

- Borba protiv terorizma bila je tema jučerašnjeg sastanka koji je okupio predstavnike Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Granične policije Bosne i Hercegovine i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a organiziran je u suradnji s UN-ovim timom stručnjaka za oblast "Advanced Passenger Information".

Cilj posjete UN-ovog tima je obavljanje konsultacija s relevantnim agencijama i institucijama koje se odnose na unapređenje sistema korištenja podataka o putnicima u redovnim postupcima obavljanja graničnih i drugih oblika sigurnosnih nadzora, da bi se spriječio ulazak osoba koje se dovode u vezu s terorizmom i koje na bilo koji način mogu ugroziti sigurnosne interese zemlje.

Prilikom posjete tim se upoznao s aerodromskim procedurama obrade putnika za dolazne međunarodne letove, s kapacitetima IT infrastrukture, te s predstavnicima aviokompanija koje trenutno operiraju s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, priopćeno je iz Javnog preduzeća Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Ove aktivnosti poduzimaju se u cilju implementacije međunarodnih obveza BiH, posebno Rezolucije Vijeća  sigurnosti Ujedinjenih naroda 2178, standarda ICAO (Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo), te standarda INTERPOL-a, koji se posebno odnose na uspostavu automatske unakrsne provjere podataka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije