ministri vanjskih poslova

Sastanak Crnadak - Vella: Snažna podrška europskom putu BiH

gfhf
23.02.2017.
u 12:54

George W. Vella, ministar vanjskih poslova Republike Malte koja preuzima  predsjedavanje Vijećem Europske unije (EU), izrazio je snažnu podršku bosanskohercegovačkom putu ka europskom članstvu. Nada se da će bh. vlasti imati dovojno mudrosti i volje da vladaju procesom koji u konačnici treba da rezultira pridruživanjem europskoj obitelji. Vella vjeruje da vlasti Bosne i Hercegovine marljivo rade na popunjavanju europskog upitnika.

- Naša čvrsta poruka je da Europska unija zadržava pitanje proširenja. Dajemo podršku Bosni i Hercegovini - kazao je Vella danas u Sarajevu u obraćanju novinarima po završetaku njegovog sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom.
 
- Posebna pažnja bit će posvećena sigurnosnim pitanjima regije, pa EU pomno prati dešavanja na Blakanu i težit će istinskom miru i stabilnosti. Dobrodošla je nacionalna šarolikost u europsku obitelj - poručio je Vella, uvjeren da je BiH kvalificirana da na putu ka EU ispunjava kandidatske uslove.
 
Na bosanskohercegovačkom putu ka EU, posebna pažnja bit će usmjerena na pitanja vladavine prava, ekonomskog razvoja i reforme javne administracije, dodaje ministar vansjkih poslova Malte izražavajući nadu da će u Bosni i Hercegovini biti dovoljno mudrosti i volje za izvršavanje ovih zadataka.

Ministar Crnadak izrazio je nadu da će krajem ove ili početkom iduće godine Bosna i Hercegovina steći kandidatski status. Popunjavanje europskog upitnika on očekuje za vrijeme malteškog predsjedavanja Europskom unijom, rekao je. 

Odnose dviju zemalja Crnadak cijeni odličnim, kao i suradnju na multilateralnom nivou, ali smatra da ima prostora za unapređenje ekonomskih i vanjskotrgovinskih relacija te za investiranje.

U razgovoru s malteškim kolegom, bilo je riječi i o unapređenju turističke suradnje te postizanju odgovarajućeg sporazuma dviju država, dodao je Crnadak napominjući da je u toku sporazumijevanje o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.

Crnadak i Vella razgovarali su i o mogućnostima kulturne i sportske suradnje.

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova vjeruje u podršku Malte Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, kazao je također.

Za vrijeme malteškog predsjedavanja EU, među prioritetima će biti pitanja migracija, sigurnosti, a u fokusu će i dalje biti politika proširenja i u tom kontesktu, pozicija zapadnog Balkana. S pažnjom će se pratiti i sve što se dešava u Bosni i Hercegovini, zaključio je Crnadak.

Uzvratnu posjetu ministra Velle i delegacije njegove zemlje Bosni i Hercegovini, dogovorenu prošle godine prilikom posjete bh. predstavnika Malti, obojica ministara su okarakterizirali kao nastavak dobre bilateralne suradnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije