Nesvakidašnji događaj kod Ljubuškog

Šarplaninka Lila spasila ovna koji je upao u rupu i bio u njoj 13 dana

08.09.2015.
u 06:30

Da je pas odan i vjeran čovjekov prijatelj te da revno i ustrajno obavlja svoje zadaće i dužnosti, odavno je poznato. Potvrdilo se to prije tri dana na lijep i dojmljiv način u ljubuškome selu Bijača, piše Večernji list. Nikica Petrušić (74) ima stado od 40 ovaca koje pazi i čuva, redovito vodi na ispašu i brine se da se ne izgube ili da im se što drugo neugodno ne dogodi. No, unatoč pažnji i brizi - dogodilo se.

- Kad smo pošli kući brojio sam ih i vidio da nedostaje jedno, a kad smo došli kući supruga Matija mi je rekla: "Pa, nedostaje jedan ovan". Onda sam se vratio s ovcama na mjesto gdje su bile na ispaši i sve pretražio, ali nije ga bilo. Tu ima šume, gustog raslinja i nepristupačno je pa sam poveo i pse, međutim, oni ništa nisu otkrivali. Vratio sam se i kazao Matiji da sve sam pretražio, obišao sa psima i da tamo više ne treba ići. Zaključio sam - nema ga, neću ga više tražiti i gotovo. Nisam sumnjao da ga je vuk ili čagalj ugrabio i pojeo jer osjetili bi ga psi, a pogotovo ovaj veći šarplaninac. On se ne boji vuka. Međutim, moglo se dogoditi da je negdje zapeo i onda došao vuk ili čagalj i pojeo ga - priča Nikica Petrušić. Nakon toga je odlučio otići s ovcama na drugu stranu sela, ali bila je rosa pa ih je odveo pokraj autoceste. Proveo ih je kroz podvožnjak, kao i obično išla su i tri psa, dva hrvatska ovčara i šarplaninka Lila. Hrvatski ovčari su manji, vraćaju ovce, a Lila je krupnija i pazi na moguću opasnost.

- Vidio sam kako Lila stoji na jednome mjestu, a ja sam se s ovcama udaljio oko 300 m. Kad sam se vraćao, opet je tu stajala, međutim, nisam tome pridavao važnost. Kad sam došao bliže kućama, ostavio sam ovce i vratio se da vidim što je s Lilom, zašto je nema. Stajala je na istom mjestu. Pozvao sam je da ide, ali nije htjela. Kad sam se približio, vidio sam rupu. Sagnuo sam se i unutra vidio ovna. Uhvatio sam ga za rogove, on se propeo na stražnja noge i jedva sam ga nekako izvukao. Na putu do kuće Lila je stalno bila uz njega i pratila ga - govori Nikica. Ovan je nađen 13. dan. Pravo je čudo kako je preživio. Posebice bez vode. No, tragovi su ipak ostali. Izgleda da su nastali neki poremećaji u mozgu. Nema orijentaciju i odjednom se udalji bez cilja. Moguće je da su uzrok iscrpljenost ili stres. Potražit će pomoć veterinara. A kako je nastala rupa dubine nešto manje od 2 m i širine 70 - 80 cm? Bijačani dvoje je li prirodnim putem ili kao posljedica radova na autocesti. Ovan je jednostavno naišao na nju, zemlja se pod njim otvorila i propao je. Ali, srećom, tu je bila vjerna čuvarica Lila.

Ovan je 13 dana bio bez hrane i vode zbog čega se osjećaju posljedice

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?