ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Šarović o usvajanju energetske strategije BiH: Čeka se mišljenje entiteta

06.07.2017.
u 20:45

 Okvirna energetska strategije BiH danas nije konačno usvojena jer čekamo još na mišljenje entiteta - izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sjednice Vijeća ministara BiH.  

Naveo je da Republike Srpska, iako je sudjelovala u radu na energetskoj strategiji, čeka usvajanje energetske strategije Federacije BiH i to je uvjet za podršku državnoj energetskoj strategiji.

- Mislim da smo utrošili i mnogo novca, više od 300.000 eura i mnogo rada zajedno s entitetima i drugim institucijama iz oblasti energetike u BiH, ali očito je da nema dovoljno suradnje. Rekao bih čak da ima i tihe opstrukcije usvajanja ovog važnog dokumenta. Nadam se da ćemo u netko skoro vrijeme dobiti ova prijeko potrebna mišljenja. Ukoliko ih ne dobijemo BiH će i u 2017. godini ostati bez IPA sredstava u energetici i ostat će bez sredstava u energetskom sektoru kroz Platformu za zapadni Balkan - izjavio je Šarović.

Po njegovim riječima, MVTEO i Vijeće ministara su učinili sve, ali ravnopravni sudionici u ovom procesu su i entiteti i na njih se čeka u idućim danima.

-  Kroz IPA-u svake godine gubimo desetine milijuna eura jer ne možemo da apliciramo za sredstva IPA-e za energetiku. Također na čekanju je i regionalni projekt interkonekcije, 400 kilovoltni dalekovod Bajna Bašta - Višegrad - Pljevlja. BiH, iako je prošla sve faze prilikom apliciranja, ne može ova sredstva da povuče dok ne usvoji energetsku strategiju. Uz to, bez energetske strategije loše su nam šanse i za nekoliko dana na summitu u Trstu - dodao je Šarović.  

Što se tiče sutrašnje zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske u Sarajevu, a u vezi tema koje je delegiralo MVTEO Šarović je rekao da očekuje da će biti potpisan sporazum o suradnji u oblasti poljoprivrede jer je sve usuglašeno.  

- ­Obavit ćemo raspravu o dva važna pitanja, to je hidroakumulacija Buško Blato, tema koja je vrlo važna za Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu, mi predlažemo zaključivanje međudržavnog sporazuma između BiH i Hrvatske. Vjerujemo da ćemo naići na razumijevanje s hrvatske strane. Mislim da je to interes BiH jer gubimo dosadašnjim aranžmanom značajna sredstva i da s ovom praksom moramo da prekinemo - kazao je Šarović.

Drugo važno pitanje koje su delegirali, kako je dodao, odnosi se na opstrukciju od hrvatskih institucija u vezi izvoza vina iz BiH u Hrvatsku.

- Zbog toga smo dali prigovor Europskoj komisiji. Očekujemo rješenje i ravnopravan tretman BiH s obzirom da Hrvatska u BiH izvozi četiri puta više vina nego što ga izvozi BiH u ovu susjednu zemlju. Moguće je da će tema razgovora biti i Agrokor - dodao je Šarović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije