Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Šarović o sastanku u Beogradu: Očekujem koordiniranje mjera za očuvanje Agrokorovih tvrtki

Šarović
19.04.2017.
u 12:00

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će na današnjem sastanku resornih ministara zemalja regije u kojima je prisutan kapital “Agrokora” biti razmijenjene informacija i postignut eventualni dogovor o koordiniranju mjera i aktivnosti za očuvanje tvrtki u sastavu tog hrvatskog koncerna, prenosi Srna.

Šarović je rekao novinarima da je u BiH aktivno desetak gospodarskih društava s kapitalom “Agrokora”, od kojih šest većih, koji zapošljavaju 6.000 radnika, i to većim dijelom u Federaciji BiH, a manje u Republici Srpskoj, gdje je prisutan “Konzum”.

“U BiH bismo željeli vidjeti što su to uradile kolege u Sloveniji i posebno u Srbiji da možda međusobno koordiniramo i razmijenimo informacije. Svi smo zabrinuti. Želimo da važne kompanije koje su brendovi u našim zemljama opstanu i da se ta kriza ne prenese u značajnijoj mjeri na njih, da se sačuvaju radna mjesta i da se osiguraju dobavljači”, rekao je Šarović.

On je objasnio da “Konzum” samo u BiH ima 1.300 kooperanata – dobavljača, kojima se duguje 317 milijuna KM od kojih su više od polovice domaći dobavljači.

“Ukoliko se kvalitetno pripremimo, imali bismo dobre šanse da se ta društva stabiliziraju. Vodimo računa o tome da se novac ne odliva izvan zemlje. To je nešto o čemu brinu svi”, rekao je Šarović.

On kaže da je zainteresiran da čuje planove centrale “Agrokora”, kojim sada praktično upravlja povjerenik Vlade Hrvatske.

“Naša je obveza da radimo na tome, da te kompanije i dalje budu uspješne, jer su to sada kompanije svake od naših zemalja. To jeste kapital koji je došao iz Hrvatske, koji je otkupio tvrtke u Srbiji, BiH i Sloveniji, ali naš je interes da one i dalje dobro posluju”, rekao je Šarović.

Resorni ministri iz regije razgovarat će danas u Beogradu o zajedničkim mjerama i aktivnostima za očuvanje radnih mjesta u tvrtkama u sastavu “Agrokora”, zaštiti interesa dobavljača, kao i drugim pitanjima u vezi sa stabilnošću poslovanja hrvatskog koncerna.

Sastanku će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar trgovine i turizma Srbije Rasim Ljajić, ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

“Agrokor” je u Srbiji vlasnik “Merkatora S”, “Dijamanta”, “Frikoma”, “MG Mivele”, Kikindskog mlina i “Nove sloge”. Te tvrtke zapošljavaju 11.000 radnika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?