Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Šarović: Doprinijeli smo napretku i približavanju BiH Europskoj uniji

Šarović
17.12.2016.
u 11:15

 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je, sumirajući rezultate rada i aktivnosti ovog ministarstva, 2016. godinu ocijenio uspješnom, istakavši da su značajno doprinijeli napretku i približavanju BiH Europskoj uniji.

Šarović je u razgovoru za Fenu kazao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, imajući u vidu njegovu složenost i činjenicu da obuhvata mnoge privredne oblasti, ove godine provelo brojne aktivnosti.

Naravno, uporedo s aktivnostima ostvareni su i određeni rezultati.

- Mnogo je urađeno u sektoru poljoprivrede, energetike, kao i sektorima međunarodne trgovine i zaštite prirodne okoline - istakao je, napominjući da je otežavajući faktor činjenica da se većina odluka treba usuglasiti s entitetima te da tu postoje pitanja nadležnosti i spremnosti za takvo nešto.

Naglasio je da je Ministarstvo svojim brojnim aktivnostima, posebno u u pogledu podizanja standarda i prihvatanju europskog zakonodavstva, značajno doprinijelo napretku BiH i njenom približavanju EU. 

Kaže da neke stvari koje se odvijaju u kontinuitetu javnost možda i ne primjećuje, već da više gleda na neke interesantnije za nju, kao što je, naprimjer, ukidanje sankcija BiH zbog kršenja ugovora o Energetskoj zajednici u gasnom sektoru.

Rad Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ističe Šarović, u ovoj godini obilježilo je, između ostalog, i ukidanje zabrane izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju, što je posebno opterećivalo poljoprivredni sektor i nanijelo određene štete.

- Tu je Ministarstvo, zaista, odigralo ključnu ulogu - dodao je.

Također, ispunili su i Akcijski plan, a BiH je i pri kraju puta za dobijanje dozvole za izvoz mesa i pilećeg mesa u EU, što je bio jedan od prioriteta.

- Sada još samo čekamo posjetu FVO misije, odnosno inspekcije iz Dablina da pregleda naše objekte, i u vezi s tim, zaista sam optimista - rekao je Šarović.

Podsjetio je i na veliki uspjeh u vezi s izvozom mesa u Tursku, što je pomoglo da održe dio stočarskog sektora u BiH, ali i na uspjehe postignute u nekoliko sektora kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena, za koje kaže da nisu ostvareni samo zahvaljujući Ministarstvu.

- Međutim, u svakom slučaju, mi to pratimo i podržavamo. Tako u ovoj godini imamo povećan izvoz iz BiH, veću pokrivenost uvoza izvozom, koja iznosi više od 58 posto, što je za dva posto više nego prošle godine - navodi ministar.

Govoreći o planovima ovog ministarstva za iduću godinu, napomenuo je da svaka oblast ima svoje prioritete te da je jedan od njih zaštita prirodne okoline, i da ima mnogo stvari koje se odnose na klimatske promjene, pitanja energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.

U oblasti energetike najavio je donošenje zakona o električnoj energiji gdje će implementirati dio koji se odnosi na gas, dok u poljoprivredi imaju ozbiljne daljnje planove za dostizanje europskih standarda, tako da se početkom godine očekuje dobijanje dozvole za izvoz ostalih proizvoda, s tim da će možda ostati još samo crveno meso.

Osim toga, kazao je da računa da će BiH krenuti s izvozom u Rusiju te da postoje planovi i za Kinu i Tursku.

- Očekujem da uspješno obavimo dio u vezi s Upitnikom Europske komisije - kazao je Šarović, zaključivši da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ima veliku obavezu da osigura kvalitetne odgovore i pomogne BiH da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?