ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Šarović: Dogovora još nema, ima napretka, ali još je sve otvoreno

08.08.2017.
u 15:34

- Dogovora još nema, ali pregovaramo. Ima napretka, ali još je sve otvoreno - izjavio je za Fenu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon današnjeg razgovora s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem u vezi s odlukom Hrvatske o povećanju uvoznih taksi za 22 puta.

Kako Fena saznaje, dvojica ministara su danas telefonski razgovarali, a jedina tema bile su hrvatske "diskriminatorske odredbe" vezane za uvoz voća i povrća u tu zemlju.  

Ministri trgovine i poljoprivrede iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije su na jučerašnjem izvanrednom sastanku u Sarajevu zatražili od Vlade Hrvatske održavanje hitnog sastanka tokom ove nedjelje te ukidanje "diskriminatorske odredbe" iz Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj, kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode koji se uvoze iz trećih zemalja.

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljeni inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura).

Otežavajuću činjenicu predstavlja to što se pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije