Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sarajlije na -16 bez plina i grijanja kao posljedica prelaska na Turski tok

26. siječnja 2022. u 16:21 0 komentara 388 prikaza

Na minus 16 trećina građana Sarajeva ostala je bez opskrbe plinom, odnosno grijanja, što je rezultat niza okolnosti, od krize koja se odvija na globalnoj razini oko situacije s Ukrajinom, ali i kriminalno lošeg poteza Energoinvesta koji je promijenio opskrbu preko Turskoga toka. Ovaj problem postao je i razlog za obračun bošnjačkih stranaka u Sarajevu koje ne biraju sredstva ususret općim izborima u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH. 

Kaznena odgovornost

Almir Bečarević, nekadašnji direktor, a kasnije i savjetnik donedavnog direktora BH-Gasa, usporedio je posljednji rasplet s nestašicom plina sa sabotažom za koju moraju kazneno odgovarati vodeće osobe u nekoliko federalnih institucija i poduzeća. “Toplanama Sarajevo su na silu zatvorili prirodni plin - na silu u 21. stoljeću. Problem nabave plina je prijelaz na Turski tok bez bilo čije suglasnosti i problem aneksa ugovora koji je Energoinvest potpisao, a ne manje naručene količine od Sarajevogasa ili pak Toplana. BH-Gas nije htio potpisati taj aneks, i ovo ponavljam milijuniti put, pa je valjda red ispitati me, a ne da čitamo nebulozna objašnjenja Energoinvesta koji laže s objašnjenjima količine plina i što nikad nije bilo poslije rata tako definirano u nabavi plina. Kriminal, korupcija, neznanje i laž kao sredstvo obmane”, ističe Bečarević. On tvrdi kako je plinovod poluprazan, a plina nema za toplane i sve industrijske korisnike u Sarajevskoj županiji. On je podsjetio kako je upravo bivša uprava BH-Gasa predvidjela kako će građani plaćati 30 posto skuplju cijenu plina, da ga neće biti dovoljno, ali i da će se BiH suočiti s arbitražom u Zürichu teškom 21,1 milijun američkih dolara koji će se morati platiti mađarskom plinskom operateru zbog jednostranog i dvije godine uranjenog prekida ugovora o opskrbi plinom. Vlada Sarajevske županije za nestašicu plina i probleme s opskrbom optužila je federalne vlasti, odnosno SDA. Ocijenili su to “političkim pritiskom s federalne razine”.

Kažnjeni samo Sarajlije

”Energoinvest u ovom trenutku traži da građani Sarajevske županije plaćaju tržišnu cijenu plina za dodatne količine, a koja je četiri puta viša od ugovorene. Vlada Sarajevske županije neće dopustiti da taj udar podnesu sami građani”, naveli su iz Vlade SŽ-a. Brzo su odgovorili iz SDA tvrdeći da je Vlada koju predvodi Edin Forto iz NS-a nesposobna. “Pozivamo Fortinu i Konakovićevu Vladu da građane Sarajeva prestanu izlagati neprestanoj strepnji u pogledu obavljanja vitalnih funkcija Sarajevske županije”, zaključuju u SDA. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.