Započele optužbe oporbenog SDA i Vlade SŽ-a, koju čine SDP, NS i NiP, oko toga tko je kriv za smrzavanje i nestašicu plina. Energoinvest najodgovorniji

Sarajlije na -16 bez plina i grijanja kao posljedica prelaska na Turski tok

26.01.2022.
u 16:21

Na minus 16 trećina građana Sarajeva ostala je bez opskrbe plinom, odnosno grijanja, što je rezultat niza okolnosti, od krize koja se odvija na globalnoj razini oko situacije s Ukrajinom, ali i kriminalno lošeg poteza Energoinvesta koji je promijenio opskrbu preko Turskoga toka. Ovaj problem postao je i razlog za obračun bošnjačkih stranaka u Sarajevu koje ne biraju sredstva ususret općim izborima u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH. 

Kaznena odgovornost

Almir Bečarević, nekadašnji direktor, a kasnije i savjetnik donedavnog direktora BH-Gasa, usporedio je posljednji rasplet s nestašicom plina sa sabotažom za koju moraju kazneno odgovarati vodeće osobe u nekoliko federalnih institucija i poduzeća. “Toplanama Sarajevo su na silu zatvorili prirodni plin - na silu u 21. stoljeću. Problem nabave plina je prijelaz na Turski tok bez bilo čije suglasnosti i problem aneksa ugovora koji je Energoinvest potpisao, a ne manje naručene količine od Sarajevogasa ili pak Toplana. BH-Gas nije htio potpisati taj aneks, i ovo ponavljam milijuniti put, pa je valjda red ispitati me, a ne da čitamo nebulozna objašnjenja Energoinvesta koji laže s objašnjenjima količine plina i što nikad nije bilo poslije rata tako definirano u nabavi plina. Kriminal, korupcija, neznanje i laž kao sredstvo obmane”, ističe Bečarević. On tvrdi kako je plinovod poluprazan, a plina nema za toplane i sve industrijske korisnike u Sarajevskoj županiji. On je podsjetio kako je upravo bivša uprava BH-Gasa predvidjela kako će građani plaćati 30 posto skuplju cijenu plina, da ga neće biti dovoljno, ali i da će se BiH suočiti s arbitražom u Zürichu teškom 21,1 milijun američkih dolara koji će se morati platiti mađarskom plinskom operateru zbog jednostranog i dvije godine uranjenog prekida ugovora o opskrbi plinom. Vlada Sarajevske županije za nestašicu plina i probleme s opskrbom optužila je federalne vlasti, odnosno SDA. Ocijenili su to “političkim pritiskom s federalne razine”.

Kažnjeni samo Sarajlije

”Energoinvest u ovom trenutku traži da građani Sarajevske županije plaćaju tržišnu cijenu plina za dodatne količine, a koja je četiri puta viša od ugovorene. Vlada Sarajevske županije neće dopustiti da taj udar podnesu sami građani”, naveli su iz Vlade SŽ-a. Brzo su odgovorili iz SDA tvrdeći da je Vlada koju predvodi Edin Forto iz NS-a nesposobna. “Pozivamo Fortinu i Konakovićevu Vladu da građane Sarajeva prestanu izlagati neprestanoj strepnji u pogledu obavljanja vitalnih funkcija Sarajevske županije”, zaključuju u SDA. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije