statistika

Sarajevske i hercegovačke općine u Federaciji BiH ekonomski najrazvijenije

02.08.2017.
u 16:30

Ekonomski najrazvijenije lokalne zajednice u Federaciji BiH su sarajevska općina Centar, potom Čitluk, Novo Sarajevo i Široki Brijeg. Tako barem pokazuje službena statistika, odnosno rangiranje koje uključuje važne parametre, kao što su stope zaposlenosti i nezaposlenosti, broj učenika, prihodi po stanovniku i indeks odsutnog stanovništva, piše Večernji list BiH.

Usporedbom spomenutih podataka Federalni zavod za programiranje razvoja došao je do izračuna po kojem jedino općina Centar (Sarajevo) ima indeks razvijenosti iznad 200, odnosno 214,6. Koliko je središnja sarajevska općina ekonomski razvijenija od ostalih, svjedoči podatak da, primjerice, druga općina na toj rang-listi - Čitluk ima indeks razvijenosti 173,1. Sada je, dakako, mnogo jasnija i izjava čelnika SDA Bakira Izetbegovića koji je, komentirajući izborne rezultate lokalnih izbora prošle godine, ustvrdio kako je općina Centar važnija od deset drugih općina. Iako je BiH, pa i Federacija, prilično decentralizirana, činjenica da je Sarajevo glavni grad te da je upravo na prostoru općine Centar smještena glavnina državne, federalne i županijske administracije, međunarodna i diplomatska predstavništva, sjedišta velikih kompanija i brojni tržni centri, glavni je razlog što je taj mali prostor od Marijin Dvora do mosta Drvenija službeno najrazvijenija lokalna zajednica u Federaciji i državi. Ne čudi i što je stopa zaposlenosti u Centru 111 posto, a nezaposlenosti, za bh. uvjete, odličnih 15,4 posto.

Sve te prednosti i pogodnosti koje ima uže središte Sarajeva većina ostalih u vrhu rang-liste ekonomski najrazvijenijih općina u FBiH nema. Bez administracije, diplomatskih i međunarodnih organizacija, jedna općina iz Hercegovine našla se na drugom mjestu najrazvijenijih. Čitluk je gospodarski i posebno poduzetnički vrlo aktivno područje, a zahvaljujući Međugorju, i turistički je vrlo posjećena općina. Na treće mjesto po razvijenosti rangirana je općina Ravno, ali svakako treba imati u vidu kako, zbog malog broja stanovnika, rangiranje te lokalne zajednice treba uzeti s golemom rezervom. Sljedeća mjesta na popisu ekonomski najrazvijenijih općina i gradova u BiH zauzimaju Novo Sarajevo i Široki Brijeg s približno istim indeksom razvijenosti, slijede Ilidža i Posušje, a među 10 najrazvijenijih lokalnih zajednica u FBiH, uz još dvije hercegovačke općine - Grude i Neum, našlo se i Žepče. Iako podaci temeljem kojih je sastavljena rang-lista mogu zavarati, ne čudi što su se na začelju popisa ekonomski najrazvijenijih općina nalaze Bosansko Grahovo i Dobretići. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?