Intervju predsjednik HSP-a BiH

Sarajevo pravi antihrvatsku alijansu, traži partnere Hrvate

30.08.2017.
u 07:00

HDZ BiH i HSP BiH danas potpisuju sporazum o suradnji između tih dviju stranaka. Riječ je o prvom sporazumu te vrste između spomenutih stranaka, a njegov cilj je zajednička borba za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac u intervjuu za Večernji list govori o važnosti zajedničkog nastupa svih hrvatskih stranaka u BiH, položaju Hrvata koji je lošiji nego za vrijeme agresije devedesetih godina. Onima koji ponovno rade na stvaranjima platformi i alijansi poručuje kako to nije pravi put, u što su se oni u HSP-u BiH, nažalost, uvjerili na vlastitoj koži.

Danas potpisujete sporazum s HDZ-om BiH. O kakvom je sporazumu riječ?

- Danas, 30. kolovoza 2017. godine, potpisat ćemo sporazum o suradnji između stranaka HSP BiH i HDZ BiH. Sporazum obuhvaća zajedničke strateške, ideološke i političke ciljeve. Spomenuti dokument zapravo je jasna definicija odnosa dviju stranaka njegovih potpisnica u ostvarivanju ključnih političkih ciljeva, kao što su ustavne promjene, izmjene Izbornog zakona, kao i konačno rješenje hrvatskog pitanja u BiH.

Je li sporazum početak priprema za opće izbore 2018.?

- Ne bih rekao kako je sporazum s HDZ-om BiH početak priprema za izbore 2018. Riječ je o nečemu mnogo većem i značajnijem od priprema za predstojeće opće izbore iako se ne može isključiti i ta važna činjenica. Sporazum je, prije svega, za HSP jedan veliki politički izazov s obzirom na činjenicu da ova stranka s HDZ-om BiH nikada do sada nije imala ovakav sporazum o suradnji na razini stranaka. Sporazum je na tragu Kreševske deklaracije, u skladu s deklaracijama i odlukama Hrvatskog narodnog sabora, njegovo potpisivanje korak je prema rješenju hrvatskog pitanja ili, bolje reći, hrvatskih problema u BiH. Svjedoci smo kako Hrvati u BiH nisu slobodan narod, ne ostvaruju svoja narodna ni građanska, kao ni ljudska prava, uz to smo i najmalobrojniji narod u BiH s tendencijom masovnog iseljavanja koje su najvećim dijelom prouzročili majorizacija i ugrožavanje na sve moguće načine, od egzistencijalnih do diskriminacijskih. Smatramo kako smo u većoj opasnosti kao narod u cjelini sada nego tijekom agresije 90-ih godina na Hrvate, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Spomenuli ste kako je ovo prvi put da se ovakav sporazum potpisuje između ovih dviju stranaka. Kakva su očekivanja?

- Mnogi ne znaju kako je HSP BiH imao na desetke koalicijskih i drugih sporazuma s različitim političkim strankama, pa čak i onima koje su ideološki i svjetonazorski potpuno suprotne HSP-u, a da nikada do sada nismo imali intenzivnu suradnju s HDZ-om BiH. Sada je to pred nama, moja odgovornost je velika, pokušat ćemo najiskrenije graditi korektne partnerske odnose te ostvariti političke ciljeve naših stranaka pojedinačno, a i zajedničke ciljeve snažnog i jedinstvenog HNS-a. Inače, moje geslo kada se otvori ova česta tema suradnje s HDZ-om je - kada je HSP preživio “suradnju”, bolje reći, prijevaru sa SDP-om, zašto ne bi surađivao s HDZ-om i HNS-om. Hrvatski narodni sabor snažan i jedinstven smatram grudobranom hrvatske politike uopće, ne samo u BiH već i šire. A onima koji istrče preko grudobrana na političku vjetrometinu usuđujem se dati savjet - bit ćete politički mrtvi, u najboljem slučaju ranjeni ili ćete prevareni završiti u krilu političkih protivnika hrvatskog naroda.

Dok se HSP BiH priprema za izbore unutar struktura HNS-a, HSP kojem je načelu Nikola Raguž poziva na neke druge koalicije. U isto vrijeme HDZ 1990. sve glasnije govori o izlasku iz HNS-a. Kako komentirate poteze ovih stranaka?

- HSP BiH je još 2014. na jednoj od sjednica Glavnog stana stranke donio gotovo jednoglasnu odluku kako će svoje političko djelovanje uskladiti s politikom HNS-a te ponovno aktivirati članstvo u HNS-u prepoznajući njegovu važnost, ali i iz iskustva stečenih prethodnih nekoliko godina, i to je tada učinjeno. Odlučni smo u svojoj odluci i to će tako biti, siguran sam, još dugo. Što se tiče drugog dijela pitanja, teško je komentirati poteze drugih političkih stranaka jer ti potezi uvijek imaju određenu pozadinu i određene zakulisne radnje koje uvijek, prije ili poslije, iziđu na vidjelo. One se u pravilu razlikuju u odnosu na ono što se iznosi u javnosti, kao što će biti i u ovom konkretnom slučaju. Dakle, novi HSP na čelu kojeg je Nikola Raguž i “devedesetka” smatram kako su trenutačno intenzivno u marketinškoj fazi, manje u političkoj, kako bi se svidjeli nekim “ozbiljnim” političkim akterima u Sarajevu te moguće bili odabrani za neki novi politički eksperiment u Sarajevu.

Mislite li da je to dio plana stvaranja nove platforme, o kojoj ste već ranije govorili da se planira u Sarajevu?

- Da, sa sigurnošću mogu kazati kako se pokušava sve kako bi se na bilo koji način složilo neku novu alijansu ili “bauštelu”. Koketira se s pojedincima, manjim skupinama, udrugama pa, evo, i s minornim strankama ne bi li još jedanput osujetili ustavne promjene, zaustavili promjene Izbornog zakona i sve ostalo što je nužno da Hrvati postanu ravnopravan narod u svojoj državi, a BiH normalna i stabilna država koja će sutra postati dio EU. Siguran sam kako birači, a posebno pravaši, neće nasjesti ni na kakve medijske manipulacije i lažna obećanja te dati povjerenje takvim pojedincima i strankama koje bi sutra mogle odlučivati o njihovoj sudbini.

Javnost je zbunjena nakon pojave još jednoga HSP-a. Koji je HSP pravi?

- Na ovo pitanje je lako odgovoriti, pravi HSP je Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine koja je već 26 godina prisutna na političkoj sceni u BiH, kao politički faktor prepoznatljiva svih ovih godina, snažna i kvalitetna sa zavidnim brojem osvojenih mandata na proteklim izborima, što nije slučaj kod drugih ili trećih pravaških stranaka. Dakle, Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine je treća politička snaga u Hrvata BiH za sada i jedina prava.

Promjene Izbornog zakona uvjet su kako bi se izbori dogodine uopće održali. Mislite li da će doći do dogovora glede tog pitanja?

- Mislim da hoće i da mora doći do dogovora oko Izbornog zakona. Kada kažem da hoće, mislim kako s bošnjačke i sa srpske strane ima dovoljno normalnih političkih predstavnika koji smatraju kako je normalno da Hrvati biraju sami sebi predstavnike, a ne da im ih biraju drugi. Kada kažem da mora, mislim na presudu Ustavnog suda koja se treba provesti jer je to “mora” normalno u svim demokratskim državama na svijetu, i ne samo tu već i mnogo drugih presuda Ustavnog suda mora se provesti. Ovdje se treba naglasiti i odgovornost dijela međunarodne zajednice koja je nekim svojim rješenjima dovela do ovakvog stanja u BiH. Preduvjet za ovo, kao i za sve druge važne političke ciljeve hrvatskog naroda, je jedinstven i jak HNS koji je smetnja onima koji planiraju novu platformu jer ga ipak većina, kako domaćih političkih subjekata tako i stranaca, poštuje i uvažava.

Kakvo je trenutačno stanje u HSP-u BiH? Jesu li izabrani kadrovi po podružnicama i koliko je sanirana šteta nanesena ovoj stranci sudjelovanjem u tzv. platformi? 

- Trenutačno stanje u HSP-u BiH je relativno dobro, godinama se oporavljamo što od unutarstranačkih prijepora što od utjecaja izvan stranke, a sve su to izravne ili neizravne posljedice sudjelovanja i u “platformi” na određen način, ali i u drugim političkim igrama nesvojstvenima HSP-u BiH, a ni pravašima. Jedan broj podružnica i županijskih vijeća se konsolidirao, još imamo dosta toga za uraditi na terenu, ali siguran sam kako ćemo za iduće izbore 2018. biti spremni…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?