'međunarodna' kultura

Sarajevo je dobivalo više od 75 posto novca za kulturu, a sada tuži ministricu Dujmović

07.04.2018.
u 10:01

Federalna ministrica kulture Zora Dujmović odgovorila je na pritiske kulturnjaka iz Sarajeva koji su godinama bili privilegirani, a koji su je zbog “zatvaranja slavine” tužili lokalnome sudu. U izjavi za Dnevnik.ba istaknula je da aktualna raspodjela novca od kulture smeta manjem broju kulturnjaka, iako se vrši temeljem zakonske procedure.

Izvan Sarajeva ima kulture

- Može se s pravom kazati kako neki ne mogu provariti da i izvan Sarajeva ima kulture, koja je itekako prepoznatljiva, kvalitetna i značajna - izjavila je federalna ministrica kulture Zora Dujmović. Jedan mali broj sarajevskih kulturnjaka, perjanica kulturnih institucija Obale Art Centra, East West Centra, MESS-a, Balet Festa, SVEM-a, poduprti s BNP Zenica, zbog nezadovoljstva raspodjelom novčanih sredstava za projekte iz kulture u 2015. godini, podnijeli su tužbu Općinskom sudu Sarajevo protiv Federalnog ministarstva kulture i sporta i nadležne ministrice Zore Dujmović. Među “dokazima” tužitelja nalazi se i jedan intervju ministrice Zore Dujmović u kojem je istaknula kako nije logično da Sarajevo dobiva 75% novca za kulturu.

- Stotine korisnika proračunskog novca diljem Federacije, kao i iz Sarajeva, znaju da je temeljna strategija Federalnog ministarstva kulture i sporta provođenje kulturne demokracije, afirmacija kulturoloških različitosti uz poticaj međukulturnog dijaloga, podupiranje subjekata kulture koji istupaju s kvalitetnim programima, a od važnosti su za FBiH - izjavila je ministrica Dujmović. Objasnila je kako je prije nje čak 75 posto novca u 2014. godini dobilo Sarajevo. Jedan od kulturnjaka, koji se ističe i po svojim političkim porukama, jest i Dino Musafić.

Mustafiću 1,1 milijuna

- Dini Mustafiću, bivšem direktoru JU MESS-a, ispravno je da njegova institucija za 2014. godinu unovči 140.000 KM od Ministarstva, a sjedišta svih ostalih 9 županija za 22 projekta ostvare 157.778 KM ili sve ostale općine s 28 projekata dobiju 136.500 KM. Treba napomenuti da je JU MESS za 2014. godinu, prema izvješćima koja su bila dostupna, od Sarajevske županije dobio 1,063.790 KM. Osim županijskih, MESS je dobio sredstva i s državne razine, Grada Sarajeva, iz inozemstva - kaže ministrica Dujmović. Ministarstvo i ministricu Zoru Dujmović su ustvari tužili kulturni uhljebi koji godinama žive na grbači poreznih obveznika. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?