karcinom grlića maternice

Sarajevo će, prvo u BiH, cijepiti protiv HPV-a, uzročnika raka

23.02.2022.
u 19:00

Od karcinoma grlića maternice u BiH godišnje umre oko 150 žena

U Sarajevskoj županiji ove bi godine trebalo početi cijepljenje protiv raka grlića maternice te će Sarajevo biti prvi grad u BiH u kojem će se obavljati cijepljenje protiv tog oboljenja, izjavio je za Fenu ravnatelj Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva SŽ-a dr. Enis Hasanović.

Istodobno s drugima

Program je izrađen lani u suradnji Zavoda za zaštitu žena i materinstva SŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a i uz potporu UNFP-a. Prijedlog je prihvaćen u Ministarstvu zdravstva SŽ-a i stavljen u plan za ovu godinu. Cjepivo se preporučuje ženama i djevojkama te mladićima i muškarcima u dobi od devet godina nadalje. Djevojčice i dječaci do 14 godina primaju dvije doze cjepiva u razmaku od šest mjeseci.

- Nakon 15. rođendana cjepivo se prima u tri doze. Preporuka je da se sve tri doze prime unutar 12 mjeseci. Cjepivo se može primiti istodobno s drugima. Programom u Sarajevu preporučuje se cijepljenje djevojčica (kasnije i dječaka) u dobi od 11 do 12 godina (6. razred osnovne škole). Cjepiva su besplatne za djevojčice - kazao je Hasanović.

- Dosad nismo imali program primarne prevencije - kroz HPV cijepljenje koje je jedini način da se spriječi pojava ovog karcinoma. Stoga smo s ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a uz potporu UNFP-ja inicirali proces izrade programa uvođenja HPV cijepljenja u SŽ-u koji želimo da bude prihvaćen i proširen u cijeloj BiH. Naš rad se u velikom postotku bazira na sekundarnoj prevenciji ovog karcinoma kroz redovite preglede i uzimanje Papa-brisova te otkrivanje promjena na cerviksu u ranim stadijima displazija i početnog karcinoma, kada je izlječenje 100 posto - kazao je Hasanović. U BiH svakog tjedna tri žene preminu od raka grlića maternice ili oko 150 godišnje. Prema podacima Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva SŽ-a, u Sarajevu je u 2020. bilo 56 novootkrivenih karcinoma grlića maternice, a 17 žena je umrlo. Tijekom 2021. u Zavodu je uzeto 15.000 Papa-brisova. - Na ovaj način otkrili smo veliki broj početnih promjena na cerviksu koje su dalje praćene redovito, a neke operativno tretirane u ranom stadiju i gdje je potpuno uspješno liječenje - kazao je.

31 na 100.000

Ukupna stopa obolijevanja od karcinoma cerviksa, prema posljednjim podacima ZJZ-a SŽ-a, je 31 na 100.000 stanovnika. Rak grlića maternice drugi je najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 posto slučajeva povezuje s humanim papiloma virusom (HPV).•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije