NOVI ZAKONI

Sankcijama sačuvati živote bh. građana

Sirija (1)
Foto: REUTERS
10.12.2013.
u 09:46

Zakonskim izmjenama su predviđene zatvorske kazne za sve one koji organiziraju, vrbuju, propagiraju sudjelovanje ili izravno sudjeluju u oružanim sukobima izvan BiH

Široku političku potporu dobile su izmjene Kaznenog zakona BiH kojima će se sankcionirati bh. građani i skupine koje organiziraju odlazak, ili sudjeluju u oružanim sukobima u inozemstvu.

Zakonskim izmjenama su predviđene zatvorske kazne za sve one koji organiziraju, vrbuju, propagiraju sudjelovanje ili izravno sudjeluju u oružanim sukobima izvan BiH.

Svatko tko izvan postojećih zakonskih odluka u BiH organizira, rukovodi, obučava, oprema ili mobilizira pojedince ili skupine ljudi s ciljem pridruživanja, na bilo koji način, stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji koja djeluje izvan BiH, kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od najmanje pet godina.

Rigorozne kazne

Također, predviđeno je i da se oni koji se pridruže takvim postrojbama suočavaju s kaznom zatvora od najmanje tri godine. Kazna zatvora u trajanju od jedne do 10 godina predviđena je za one koji planiraju ili vrbuju bh. građane za sudjelovanje u ratnim sukobima izvan zemlje, dok onima koji javno, preko sredstava informiranja, distribuiraju ili na bilo koji drugi način upućuju poruku javnosti, koja za cilj ima poticanje na sudjelovanje u vojnim operacijama u inozemstvu, prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. O učincima represivnih mjera tek će se naknadno moći govoriti, jer iz dana u dan dolaze nove informacije o odlascima i stradanju bh. državljana u sirijskom ratu. Ipak, stručnjaci vjeruju kako je riječ o prvom ozbiljnom koraku države u suočavanju s ovim problemom. Profesor sigurnosti na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu dr. Mirza Smajić vjeruje da će nove zakonske odredbe imati i preventivne i represivne rezultate.

- Do sada nismo imali jasna zakonska pravila i vjerujem da će i organizatori i oni koji odlaze na strana ratišta sada biti svjesni da je u pitanju protupravno ponašanje. To ujedno pokazuje i snagu i opredijeljenost države da se bori protiv te pojave koja vrlo negativno utječe na njen imidž u svijetu, kaže Smajić.

Štete po državu

Kakva se šteta nanosi državi najbolje pokazuje istraživanje norveškog instituta za obrambene studije po kojem je BiH, u odnosu na broj stanovnika, država s najviše ratnika u Siriji. Bh. vlasti su do sada izlazile s brojkom od oko 60 bh. državljana koji se bore u redovima radikalnih islamističkih skupina u Siriji, ali neslužbeni podaci govore kako je riječ o znatno većem broju. Postoje i uhodani kanali kojima se indoktrinirane osobe prebacuju u Siriju, a informacije o njihovim ratnim „uspjesima“ uglavnom se razmjenjuju preko Facebooka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?