Posljedice nevremena

Saniraju se štete od poplava u BiH, uništen dio objekata, garaže, ulice...

19.07.2021.
u 11:43

Ciklona, koja je zahvatila Njemačku i Belgiju, jučer i Austriju, te sa sobom donijela katastrofalne posljedice i štete, odnijela više od stotinu života, uništila mnoge objekte..., stigla je i do BiH. Obilne oborine pogodile su sjeverne i središnje dijelove BiH i dovele do poplava u nekoliko općina, piše Večernji list BiH. Snažno nevrijeme pogodilo je u petak navečer Modriču, gdje je palo 90 l kiše po m2. Ogromna količina vode koja je pala na područje uže gradske jezgre izazvala je poplave na glavnim ulicama. Poplavljene su i garaže, podrumske prostorije te dio poslovnih objekata. Šokirane građane prizor je podsjetio na onaj iz 2014., kada su BiH pogodile katastrofalne poplave.

Građani spašavaju imovinu

Republička uprava civilne zaštite pružit će općini Modriča materijalno-tehničku podršku te, ako bude potrebno, angažirati ljudstvo radi sanacije štete, dogovoreno je na sastanku direktora te Uprave Milana Novitovića s načelnikom Modriče Jovicom Radulovićem. Novitović je rekao da će danas Modriča dobiti crpke za vodu, isušivače vlage i dezinfekcijska sredstava. Teška situacija bila je i u Zenici, Zavidovićima, Vitezu te Žepču. Nabujala rijeka Kruščica u mjestu Bešići u Vitezu zaprijetila je okolnim kućama. U Zavidovićima je otežala promet, u Žepču su ulice bile gotovo neprohodne. Poplavljene su bile i ulice u pojedinim naseljima Zenice. Komunalci će, osim čišćenja, morati i dezinficirati ulice Modriče jer su se po njima izlile i fekalne vode te se osjeti jak neugodan miris mulja. Šteta u Modriči još se ne može procijeniti, a građani pokušavaju sanirati ono što nije u potpunosti uništeno. Jedno gospodarstvo prijavilo je da je uslijed poplave uginuo i dio stoke. Mehanizacijom su tijekom vikenda čistili mulj i blato s gradskih ulica, a vlasnici prizemnih prostorija i poslovnih prostora uklanjali su blato i uništenu robu. S obzirom na to da je kiša, uz mogućnost nevremena, prognozirana i u idućim danima, građani strahuju od novih poplava. U slivu rijeke Bosne očekuje se znatniji rast vodostaja, a u Doboju i Modriči prognozira se dosezanje kote redovite obrane od poplave s vrhom poplavnog vala s ponedjeljka na utorak, priopćeno je iz poduzeća Vode Srpske. Prognozira se rast vodostaja i u slivu rijeke Ukrine, gdje postoji i mogućnost pojave bujičnih poplava, te u slivu Vrbanje, Sane, Ribnika, Prače, Rakitnice, Žepe i na širem području Sarajeva. Dobra vijest je da ne postoji opasnost od velikih poplava koje su pogodile zapadnu Europu ili kakve su bile u BiH 2014. Meteorolozi kažu da uslijed visokih vodotoka ne prijete poplave zbog duljeg sušnog razdoblja. Obilnije oborine zahvatit će Krajinu, zapadni i sjeveroistočni dio zemlje, ali bez većih posljedica.

Poplave i u susjedstvu

Ciklona je zahvatila cijelu regiju. Jučer oko 13 sati nevrijeme je pogodilo i dio Zagreba. U Novom Zagrebu spustio se veliki pljusak, u naselju Dugave nestalo je i struje. Osijek je u subotu zahvatilo nevrijeme praćeno obilnom kišom, mjestimice i tučom. U kratkome vremenu palo je oko 90 l kiše po m2. Poplave su zabilježene i u Srbiji. U Petrovcu na Mlavi poplavljen je dio kućanstava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?