Direktor Instituta

Šandrk: Malo odstupanje u kriterijima medicinskog vještačenja

08.11.2017.
u 16:14

Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja FBiH organizirao je danas u Sarajevu susret s direktorima sektora za medicinsko vještačenje Srbije i Slovenije i njihovim suradnicima, a razgovarali su o poboljšanju suradnje i usuglašavanju kriterija medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja kod ocjene radne sposobnosti.

Direktor Instituta Ivo Šandrk zahvalan je kolegama za susret koji je okarakterizirao kao priliku za razgovor o pitanjima bitnim za osiguranike, a s ciljem da se proces ubrza, osiguranici što brže dođu do svojih zakonom propisanih prava, a medicinsko vještačenja (bilo gdje da se radi) radi po istim kriterijima.        

- Konstatirali smo da imamo malo (u pojedinim dijagnozama) odstupanja, u 95 posto slučajeva ti kriteriji su ujednačeni - kazao je Feni nakon sastanka. 

Direktor Sektora za medicinsko vještačenje Republičkog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Srbije Dika Kajević ocijenio je razgovor kao konstruktivan, te naglasio je da liječnik vještak koji se bavi medicinskim vještačenjem mora da usaglasi medicinsko znanje s pravima koja proističu iz određenih zakona (zakona o PIO/MIO, zakona o socijalnoj zaštiti i drugim zakonima) tako da medicinsko vještačenje predstavlja sponu između medicine i prava. 

- O tome smo također danas razgovarali, mišljenja smo da i to treba unaprijediti - kazao je.

I direktor Sektora za izvedenstvo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Dean Premik kaže da nema mnogo razlike u kriterijima, ali da imaju različite pristupe u pravnoj struci.

- Zakoni su različiti a, po mom mišljenju, glavna svrha našeg susreta je i to što smo vidjeli gdje su razlike i kako ih možemo prevazići - kazao je.

Najavio je podršku ovdašnjem Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja za učlanjenje u Europsko udruženje medicinskih vještaka.

Današnjem sastanku u zgradi Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u Sarajevu prisustvovao je predsjednik FBiH Marinko Čavara, federalni ministar za rad i socijalnu politiku Vesko Drljača, te ministrica zdravstva u Vladi KS Zilha Ademaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije