Orašje

Samostalnost invalidnih osoba

30.06.2017.
u 07:00

Ne želimo da o nama govore i odlučuju bez nas , poručili su iz svih Orašja predstavnici Udruga koje zastupaju invalidne osobe. Zato sam dobro pratila svaku, često i teško izgovorenu riječ tijekom tijekom promocije priručnika za samostalni život osoba sa invaliditetom „Put ka samostalnom životu“, kako bi prenijela javnosti što misle, osjećaju i sa kavim se problemima susreći osobe sa invaliditeom. Promociju Priručnika u Orašju organizirao je Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla. Promociju su pratili predstavnici  Udruge roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Orašje„Put u život – PUŽ“, Udruge slijepih i slabovidih osoba Orašje, Crvenog križa općine Orašje, Centra za socijalni rad Orašje. - Samostalni život je svakodnevno uživanje ljudskih prava zasnovanih na politici invalidnosti. Moguć je kombinacijom okolinskih i pojedinačnih faktora koji omogućavaju osobama sa invaliditetom da imaju kontrolu nad svojim životima, uz priliku za izbor i odluku gdje se živi, sa kim se živi i kako se živi, istaknula je Sandra Marković tijekom promocije koji je nastao u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta osoba sa invaliditetom za samostalni život u BiH“ kojeg I.C. „Lotos“ provodi u partnerstvu sa švedskom organizacijom STIL iz Stockholma. Projekt financira Švedska organizacija za međunarodni razvoj SIDA, posredstvom MyRight BiH. Promocija priručnika bila je prilika da se progovori o problemima sa kojima se susreću invalidne osobe ali i pozitivne primjere osamostaljivanja takvih osoba. Unatoč kolicima dvije djevojke Fatima i Emina iz Tuzle približile su svojim primjerom samostalan život.

–Barijuere su svuda oko nas ali ako samo sjedimo u kolicima i ništa ne činimo onako kako možemo, neće se ništa promijeniti.Predrasude postoje ali protiv njih se moramo boriti. Ako ste uporni kao nas dvije uspjet ćete i ispunit ćete svoje snove. Jednako tako veliki i biran pljesak dobio je prvi poduzetnik iz Matića. Unatoč tomu što je invalidna osoba. - Od kako sam osnovao tvrtku za uređivanje dvorišta, drugi sam čovjek, priznat u svojoj zajednici, zarađujem i osjećam se korisnim, kaže Marijan Pejičić. Priručnik je nastao sa ciljem da pruži informacije koje mladoj osobi mogu biti od pomoći na putu ka samostalnosti. - Za osobu sa invaliditetom mislim da je važno da u životu ima jasno definirane ciljeve, za njih se bori i rezultat sigurno neće izostati.

Naravno postoje prepreke, jer pristup i koncept invalidnosti se mijenja i očigdno je da ono što društvo proizvodi kao prepreke za ravnošravno sudjelovanje osoba sa invaliditetom je ono na što se treba utjecati i što se treba promijeniti. Ono što je najlakše promijeniti a iznimno otežava sudjelovanje osoba sa invaliditetom jesu barijere u pristupu uslugama, arhitektonske ali i barijere u pristupu informacijama je još uvijek mediji dovoljno ne uzimaju ove teme ta važnim i daju im potrebno mjesto kao što imaju i drugi, ako ne i više, kazao nam je Suad Zahirović, izvršni direktor u I.C. “Lotos“ iz Tuzle.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije