Samo za liječenje jednog dječaka godišnje se izdvaja oko 800.000 KM

29.02.2024.
u 13:44

U RS-u za najsuvremenije terapije za oboljele od rijetkih bolesti u ovoj godini planirano je 13,4 milijuna KM, što je za dva milijuna KM više nego lani, priopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a. Iz Zavoda su istaknuli da je cilj financiranje novih lijekova, kao i dodatnog poboljšanja dostupnosti terapija za oboljele od rijetkih bolesti. – Oboljeli od rijetkih bolesti oslobođeni su plaćanja participacije za sve usluge koje spadaju u prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Sa suvremenim terapijama napravljen je značajan iskorak, što pokazuje da su Zavod i druge institucije prepoznale važnost financiranja ovih lijekova u cilju postizanja učinkovitijeg liječenja – navedeno je. U Zavodu su podsjetili da su, za razliku od FBiH, oboljelima od rijetkih bolesti u RS-u ove terapije dostupne od prije dvije godine i od tada Zavod kontinuirano i u skladu s mogućnostima uvrštava i nove lijekove. U ovoj godini Zavod je u program lijekova uvrstio nove suvremene lijekove za oboljele od spinalne mišićne atrofije, kao i lijek za Wilsonovu bolest, dok su prošle godine uvršteni novi lijekovi za liječenje Duchenneove mišićne distrofije i za liječenje Leberove hereditarne optičke neuropatije. Od 2022. za više oboljenja, kao što su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip 2 i 4, Gaucherova bolest i druge, osiguravaju se suvremene terapije u okviru programa lijekova, na inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika. – Riječ je o iznimno skupim terapijama, tako da se samo za jednog dječaka oboljelog od Duchenneove mišićne distrofije godišnje izdvaja oko 800.000 KM, dok terapija za cističnu fibrozu košta oko pola milijuna KM – naglasili su u Zavodu.

Podsjećaju i da su oboljelima od rijetkih bolesti odranije dostupni i lijekovi s liste lijekova koji se izdaju na recept, kao i dijetetski preparati i hrana za posebne medicinske namjene. Samo u prošloj godini na listu je uvršteno 11 novih lijekova i šest dijetetskih preparata. - Budući da većinom lijekovi za rijetke bolesti nisu registrirani i ne mogu se ni nabaviti kod nas, Zavod obiteljima refundira troškove za lijekove koji se nalaze na našoj listi, a koje kupe u inozemstvu – objasnili su.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije