ALARMANTNO

Samo u javnim bolnicama RS-a 500 abortusa godišnje

'09.06.2011., Koprivnica - Operacija ugradnje Pacemakera u koprivnickoj Opcoj bolnici Dr. Tomislav Bardek. Operirao je doktor Eugen Fucak, a koprivnicka bolnica je jedina izmedju Zagreba i Osijeka koj
'Marijan Susenj/PIXSELL'
06.11.2013.
u 15:19

Stvarni broj pobačaja daleko je veći. Rade se u privatnim klinikama koje ne prijavljuju ove zahvate

 Ministarstvo obitelji, mladih i sporta RS-a organiziralo je danas okrugli sto o temi "Namjerni prekid trudnoće - gdje smo danas, kuda i kako dalje?“, na kojem su učenicima osnovnih i srednjih škola stručnjaci govorili o posljedicama namjernog prekida trudnoće i važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja.

Ministrica Nada Tešanović upozorila je da je broj namjernih prekida trudnoće u RS-u alarmantan, te da je od 2004. do 2012. godine zabilježeno 9.000 abortusa i 152 maloljetničke trudnoće.

Naglasila je i da to nije realan broj, jer se radi o podacima samo iz javnih bolnica.

Ukazala je da je veoma važno upoznati mlade ljude s tim šta znači namjerni prekid trudnoće, kako do njega dolazi, kada su oni spremni za seksualne odnose, te da je reproduktivno zdravlje itekako bitno.

Kazala je i da stupanje u seksualne odnose počinje u sve ranijem uzrastu, bez ikakvog znanja o zaštiti i posljedicama.

-U ovome veliku ulogu igraju i obiteljima, a u našim obiteljima to je još tabu tema, što predstavlja veliki problem - smatra Tešanović.

Ginekolog Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Kliničnom centru Banja Luka Vladimir Perendija ističe da su podaci o broju namjernih prekida trudnoće u RS-u nepotpuni i nerealni, jer se odnose samo na registrirane abortuse, dok se najveći broj abortusa obavlja u centrima koji ih ne evidentiraju i ne prijavljuju.

-Broj registrovanih abortusa godišnje iznosi između 400 i 500, a  od 1981. do 1982. godine bilo ih je više od 6.000, što znači da danas imamo deset puta manje abortusa, što je nerealno - pojasnio je Perendija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije