Roditeljima u FBiH ponovno stižu kazne zbog loše procijepljenosti djece

Samo u dva mjeseca u Sarajevu izdano 60 prekršajnih naloga zbog odbijanja cijepljenja

cijepljenje
23.04.2023.
u 14:12

Samo u Sarajevu tijekom prva dva mjeseca ove godine izdano je 60 prekršajnih naloga u iznosu od 6000 konvertibilnih maraka roditeljima zbog toga što nisu htjeli cijepiti djecu cjepivima iz obveznog programa imunizacije.

Naime, nakon što se tijekom pandemijskih godina cijepljenje obveznim cjepivima pomalo stavilo nastranu, smanjenjem broja slučajeva oboljelih od koronavirusa to se pitanje ponovno aktualiziralo.

Nadležne službe diljem Federacije Bosne i Hercegovine krenule su s aktivnijim slanjem poziva i obavijesti roditeljima kako bi se povećala procijepljenost.

Međutim, unatoč apelima struke i propisanim kaznama, sve veći broj roditelja odbija cijepiti djecu.

Nesigurnost

Razlog je najčešće nesigurnost u kvalitetu cjepiva, kao i strah od eventualnih nuspojava. Kako su naveli iz Sanitarne inspekcije Sarajevske županije, tijekom 2022. godine zaprimljeno je svega 56 potvrda i upućeno isto toliko poziva roditeljima. Tijekom te godine 23 para roditelja odbila su cijepljenje djece, zbog čega su im izdani prekršajni nalozi, čija visina može iznositi od 100 do 2000 KM.

Naime, prema odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju odbijanja provedbe zakonske odredbe obvezne imunizacije, roditelju odnosno skrbniku izriče se novčana kazna zbog propuštanja dužne brige za maloljetnu osobu u iznosu od 100 KM do 2000 KM.

Tijekom ove godine broj zaprimljenih potvrda naglo je porastao te je samo u siječnju zaprimljeno 57 potvrda na osnovi kojih su izvršena 33 inspekcijska nadzora, dok je u veljači izvršeno 50 nadzora.

U ožujku je pak u ovoj županiji zaprimljeno čak 100 potvrda o nepotpunom cijepnom statusu, zbog čega su roditeljima upućeni pozivi.

Inače, na našim prostorima cijepi se protiv desetak zaraznih bolesti. Tako je obvezno cijepljenje djece protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, hemofilusa, influence tipa B, hepatitisa B, ospica, rubeole i zaušnjaka. Liječnici upozoravaju da je nužno mijenjati svijest i tako povećati broj cijepljenih.

Obvezno cijepljenje

- Potrebna je multisektorska suradnja u koju će biti uključeni zdravstveni djelatnici, mediji i roditelji kako bi se radilo na podizanju svijesti o dobrobiti cijepljenja te samim time povećao postotak cijepljene djece i spriječila pojava epidemija. Istaknula bih i činjenicu da smo zemlja koja u programu obveznih cjepiva ima ona koje štite od 10 zaraznih bolesti te da su sva cjepiva besplatna, što u ovim, ionako teškim vremenima za roditelje, predstavlja veliko olakšanje u zaštiti i unaprjeđenju zdravlja djece - kazala je nedavno dr. Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije. Podsjetila je na činjenicu kako je broj mališana cijepljenih MRP cjepivom u Bosni i Hercegovini ispod zadovoljavajuće razine. MRP je cjepivo protiv ospica (morbila), rubeole i zaušnjaka (parotitisa), a imunizaciji obvezno podliježu djeca od navršenih 12 mjeseci do 14 godina života. Imunizacija prvom dozom cjepiva obuhvaća djecu od navršenih 12 mjeseci života, dok se druga doza daje mališanima u šestoj godini. No, ako se djeca iz nekog razloga ne mogu cijepiti u toj dobi, cijepljenje se može obaviti do navršenih 14 godina života.

Kako trenutačno stvari stoje, ospice, rubeola, zaušnjaci, difterija i veliki kašalj bolesti su čija epidemija prijeti Bosni i Hercegovini ako se procijepljenost stanovništva ne poveća. Naime, procijepljenost stanovništva u nekim dijelovima ove zemlje pala je ispod 30 posto, odnosno do razine u kojoj je ugrožen kolektivni imunitet. Naime, obvezni ciljni obuhvat kojim se sprječava nastanak epidemije u nekoj zemlji viši je od 90%. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije