novi zakon stupio na snagu u FBiH

Samo registrirani trgovci mogu prodavati robu na tržnicama

27.12.2017.
u 14:00

Trgovci na tržnicama u Federaciji BiH od sada neće moći raditi ako nemaju registriranu djelatnost, piše Večernji list BiH. Naime, jučer je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o unutarnjoj trgovini u FBiH koji propisuje da svaki korisnik koji robu prodaje na stolovima i tezgama mora biti registriran kao trgovac pojedinac kod nadležnih tijela, a prije nekoliko dana istekao je rok za registraciju trgovaca koji prodaju svoju robu na tezgama.

Nezadovoljstvo odredbama

Iz resornog ministarstva tvrde kako će nova pravila smanjiti “sivu ekonomiju”, s druge strane, trgovci su ogorčeni, boje se novih nameta i strahuju za svoju egzistenciju jer će nova pravila predstavljati udar na njihove kućne proračune. Prema novom zakonu, na mjesečnoj razini će trgovac pojedinac morati izdvajati blizu 160 KM za MIO i 70 KM za porez na dohodak, kao i novac za vođenje trgovačkih knjiga. Kad se tome doda zakupnina za stolove te da je radniku potreban novac za topli obrok i prijevoz, troškovi neće biti manji od 500 KM. Kakvo je mišljenje o novom zakonu te poštuju li ga, jučer nismo mogli provjeriti na mostarskoj tržnici s obzirom na to da su božićni blagdani pa ni trgovci nisu svoju robu izložili na tezgama. Sarajevski prodavači na tržnici još su ranije najavili prosvjede ako se zakon počne provoditi u donesenom obliku. Naime, zakupci su iznijeli svoje nezadovoljstvo pojedinim odredbama zakona kazavši kako se u njemu, kao prodavači koji prodaju robu na otvorenom prostoru i u svim mogućim vremenskim uvjetima, izjednačavaju s radnicima obrtničke djelatnosti koji rade u zatvorenom prostoru. Istaknuli su kako najčešće u siječnju ne rade danima zbog loših vremenskih uvjeta i minusa, a onemogućen je rad ljudima koji su već u mirovini i bave se prodajom voća i povrća kako bi preživjeli jer im je mirovina premala. - Sada će se i ljudi koju su već u visokoj starosti morati registrirati i plaćati doprinose, a nemaju životni vijek za korištenje prava iz tih doprinosa.

Poštovat će zakon

Potpuno je pogrešno vrijeme donošenja zakona jer stupa na snagu od nove godine, kada je najkritičnije razdoblje za prodavače zbog loših vremenskih uvjeta i smanjene prodaje - kazali su predstavnici prodavača.

Edina 25 godina radi na tržnici Markale u Sarajevu. Još nije sigurna koliki će iznos mjesečno izdvajati zbog novih nameta i ne zna kako će ona i suprug preživljavati. Ipak, registrirat će se kao trgovac pojedinac jer će u suprotnom izgubiti radno mjesto. - To nam je jako teško palo, prvo meni, pa onda i svima ostalima jer je, kao prvo, slaba prodaja, kao drugo, godine su pritisnule pa se više i ne može raditi, a kao treće, uvjeti rada su malo teški. Ipak je vani na minusu jako teško raditi - kazala je Edina za N1.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?