Kosa i make up

Sam svoj frizer i nije bilo najbolje rješenje u pandemiji! Ekspertica otkriva o čemu ovisi zdravlje vaše kose

01.07.2021.
u 08:54

Pamtite li kada su svi frizerski saloni zbog pandemije bili zatvoreni i kada smo sami pokušavali utjecati na izgled svoje kose bez pomoći i savjeta stručnjaka?

Neki su možda otkrili skriveni talent i shvatili da većinu toga mogu napraviti i sami, dok je druge to „istraživanje“ nažalost vratilo nekoliko koraka unatrag. Na sreću ovih potonjih, danas smo slobodni potražiti savjet stručnjaka i tako sasvim sigurno očuvati zdravlje kose. Zanimalo nas je i što o ovim promjenama i novim navikama misle stručnjaci pa smo upitali jednu od najpoznatijih stilistica za kosu i vlasnicu frizerskog salona Fabula de Forma te uvoznicu kozmetike za kosu, Katicu Topčić o njenim dojmovima.

"Da, velik broj klijentica počeo se sam bojiti kod kuće pa čak i izrađivati pramenove te se šišati, što u većini slučajeva i nije dobro završilo. Tijekom vremena, kada smo bili potpuno zatvoreni i saloni nisu radili, imala sam puno poziva za pomoć nakon što su se klijentice same obojile i željele kako god malo popraviti situaciju na kosi, a savjetovati je bilo teško ako je šteta bila velika, npr. spaljena kosa blajhom, žuti korijen, precrvena ili pretamna boja, isušena slamasta kosa...", objasnila je te dodala i da su mnogobrojne klijentice tada tražile savjete kako kod kuće napraviti preprate za njegu ili čak kako ošišati supruga ili dijete.

 

COVID-19 u kosi

Mnoge su žene kosu prale svaki dan uvjerene da bi koronavirus mogao ostati na kosi ako su boravile izvan stambenog prostora i time su isušile tjeme i kosu. Za sada ne postoje istraživanja koliko se dugo virus može zadržati, odnosno preživjeti na kosi pa je važno naglasiti da je redovita higijena kose od iznimne važnosti, dodala je Topčić. Jasno je da se mnogi i danas boje odlaska frizeru i zbog straha od zaraze, no ako se poštuju zadane epidemiološke mjere, frizerski salon je sigurno mjesto.

Pazite čime perete kosu

Čini se da danas žene malo ozbiljnije shvaćaju što znači ispravna njega, a budući da najčešće upijaju svaki savjet, naglašava kako je važno i čime kosu peremo.

 

Katica Topčić

 

"Kosa se sastoji od više slojeva i svaki je bitan za njezinu stabilnost i zdravlje. Pranjem, češljanjem, obrađivanjem, sušilom, četkom, figarom ili peglom, stružemo sloj s vlasi i tako je dodatno slabimo. Ako ne stavljamo maske i regeneratore, vlas se isuši i počinje pucati, odnosno kažemo da su se vrhovi razlistali. Nije dovoljno samo podrezati kosu kako bismo spriječili listanje kose, ono se nastavlja sve do korijena ako je kosa previše ostrugana i oslabljena", ističe sugovornica.

Masti li se kosa više nakon upotrebe regeneratora?

Danas je industrija koja se bavi njegom kose osmislila proizvode koji će kosu samo njegovati, a ne i mastiti. Šamponi nam, dakle, služe kao odmašćivači, a maske i regeneratori kao njegujući zaštitnici tjemena i dužine vlasi. Ako stalno skidamo masnoću i ne nanosimo regeneratore, kosa se stanjuje, suši i tjeme se masti još više nego što je to uobičajeno jer konstantno “dobiva” informaciju da je kosa suha pa žlijezda lojnica pokušava zaštititi vlas i nahraniti je te spriječiti isušivanje.

"Odabir šampona i njege trebao bi biti personaliziran prema tipu kose i problematici tjemena i vlasi, jer zdravo uravnoteženo vlasište daje zdravu kosu. Zdravlje kose najčešće ovisi o zdravlju vlasišta, sredini, odnosno klimatskim uvjetima, vlažnoj ili suhoj klimi i načinu na koji se odnosimo prema njoj."

Poklonite povjerenje stručnjaku

Svojim klijentima predlaže ciljane tretmane koji pružaju spektar rješenja za različite potrebe. Kombinacijom tretmana i cjelokupnom uslugom koja dolazi uz tretmane ostvaruje se “self-care” trenutak koji klijenti nastavljaju koristiti i raditi i kod kuće.

 

"Jako je važno približiti se klijentu, riješiti nedoumice i probleme u njezi kose te ih educirati o kućnoj njezi. Problematika kose i vlasišta mijenja se s godišnjim dobom, a mi stvaramo formule dizajnirane tako da svatko problem može riješiti u svakom trenutku i u svakoj prilici. Jednokratno rješenje i jedinstvena formula jednostavno nije primjenjiva u personaliziranom pristupu", zaključuje Katica Topčić i dodaje kako je danas jednostavno doći do pravih i kvalitetnih preparata putem web-shopa ako niste spremni posjetiti salon.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije