Općinski sud u Čapljini

Salmiru Kaplanu dvije godine zatvora zbog prekida izbora u Stocu

Klix.ba
10.01.2020.
u 17:11

Nepravomoćno je uz Salmira Kaplana, na godinu i četiri mjeseca zatvora osuđen i Demir Mahmutćehajić, te na zatvor od 10 mjeseci Ahmet Ljubović, koji su također novčano kažnjeni s 1.500 i 1.000 maraka

Salmir Kaplan, optužen da je 2016. godine prekinuo izborni proces u Stocu, u petak je na Općinskom sudu u Čapljini nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, kao i novčanom kaznom od 1.500 maraka.

Nepravomoćno je na godinu i četiri mjeseca zatvora osuđen i Demir Mahmutćehajić, te na zatvor od 10 mjeseci Ahmet Ljubović, koji su također novčano kažnjeni s 1.500 i 1.000 maraka.

Sva trojica terete se za uništavanje izbornih isprava, sprječavanje službene osobe u obavljanju službenih radnji i za oštećenje tuđe stvari.

Incident se dogodio u listopadu 2016. godine za vrijeme održavanja lokalnih izbora. Kaplan, koji je bio kandidat za načelnika Stoca, zajedno s još desetak osoba prekinuo je izborni proces, obrazlažući svoj čin pokušajem da se spriječi izborna pljačka.

Prema navodima optužnice, Kaplan, Mahmutćehajić i Ljubović pobacali su kutije s glasačkim listićima te fizički napali Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića.

Nakon današnje izricanja presude Kaplan je izjavio kako se radi o političkoj presudi koja će pasti na višim instancama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije