Očekivana odluka VSTV-a

Salihović suspendiran jer 
nije ‘na vrijeme’ procesuirao referendum u RS-u i Dodika

29.09.2016.
u 08:00

Glavni tužitelj BiH Goran Salihović suspendiran je s te dužnosti do okončanja stegovnoga postupka koji je protiv njega pokrenut zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlasti, odlučilo je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV), o čemu se u pravosudnim kuloarima mjesecima nagađalo te povezivalo i s aktualnim političkim i pravosudnim postupcima, prije svega, vezanim uz organiziranje referenduma i očekivano procesuiranje predsjednika RS-a Milorada Dodika. Tako je, po svemu se čini, i treći glavni državni tužitelj neslavno završio smjenom nakon što je nezadovoljstvo njegovim radom izrazio dio sarajevske političke scene, ali i ovoga puta puno manje javno nego u prijašnjim slučajevima, dio stranih administracija koje “skrbe” o pravnoj državi u BiH. 
Salihovića nasljeđuje Gordana Tadić, a odluka o suspenziji donesena je na zahtjev Ureda disciplinskog tužitelja kojem je trenutačno na čelu Alena Kurspahić i koja je nedavno naslijedila Arbena Murtezića koji se odlučio povući nedugo nakon što je pokrenuo disciplinski postupak protiv Dubravka Čampare, inače brata uglednog dužnosnika SDA Aljoše Čampare.

Prisluškivani razgovor

Ured Alene Kurspahić ocijenio je kako postoje elementi nezakonitog postupanja glavnog tužitelja u dosadašnjem radu, zbog čega je predložio i njegovu smjenu s dužnosti. 
Odluka o suspenziji privremena je mjera do okončanja postupka ispitivanja Salihovićeve odgovornosti. 
Riječ je o slučaju koji doseže do samih političkih vrhova u BiH jer je postupak protiv Salihovića pokrenut nakon navoda u medijima da je on preko posrednika predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku odavao podatke o tijeku istraga koje su protiv njega pokrenute u državnom Tužiteljstvu zbog sumnji u financijske malverzacije. 
Dokaz tomu su telefonski razgovori koje je navodno prisluškivala Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a jedan od njih dospio je do medija. 
Nakon što su objavljeni ti razgovori, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iz SDA-a otvoreno je optužio Salihovića za opstruiranje istraga, ističući kako je nužna njegova smjena ako se želi nastaviti borbu protiv političke korupcije i organiziranog kriminala u zemlji. 
“Informacije su preko Salihovića curile ‘drugoj strani’, i to preko jednog novinara RTRS-a ljudima koji su bili obuhvaćeni istragom. Tu su još osobe iz ‘Bobar banke’. Time što je uradio Salihović nije zaslužio ostati ni dan više na toj poziciji”, izjavio je u kolovozu Mektić okvalificiravši Salihovića kao “glavnog mešetara u državi”. 
Sam Salihović je početkom ovog tjedna ustvrdio kako je stegovni postupak protiv njega pokrenut kao osveta zbog istrage što ju pokrenuo protiv Dodika zbog organiziranja neustavnog referenduma u RS-u. Suspendirani tužitelj Salihović je u izjavi za medije ocijenio kako je njegova smjena iskonstruirana i da predstavlja pravosudno-državni udar.

Nije zadovoljio očekivanja

“Sve je to montaža”, izjavio je sada već suspendirani glavni tužitelj. 
Salihović je inače na tu dužnost došao uz blagoslov sarajevske politike koja u najvećem dijelu kontrolira rad VSTV-a i pravosuđa na državnoj razini, ali i dijela međunarodnih administracija .

Odlazi uz njihovu suglasnost, bolje reći “razočaranje” što nije ispunjavao njihova očekivanja da se politički prijepori rješavaju preko pravosuđa. 
Salihović je na dužnost glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH imenovan 2012. godine, a prije toga je obnašao dužnost predsjednika Općinskog suda u Sarajevu.

Na mjesto glavnog tužitelja, čija je zadaća istraga o ratnim zločinima te nasloženijim slučajevima organiziranog kriminala, naslijedio je Milorada Barašina, koji je također smijenjen nakon što je otkriveno kako se tajno sastajao s međunarodnim trgovcima oružjem. Nešto malo bolje sreće je bio njihov prethodnik, inače jedini Hrvat na čelu jedne pravosudne institucije Marinko Jurčević čiji se rad nije svidio njegovom američkom kolegi David Schwendiman, koji je onda preko OHR-a organizirao njegovo uklanjanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?