VSTV BiH

Salihović službeno smijenjen s dužnosti glavnog tužitelja BiH

15.11.2017.
u 21:36

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH na sjednici u Sarajevu odbilo je prigovor Gorana Salihovića na odluku Drugostupanjskog povjerenstva o njegovoj smjeni. Kada je riječ o žalbama stranaka na odluku Drugostupanjskog disciplinskog povjerenstva u navedenom predmetu, VSTS je donio odluku kojom se odbijaju žalbe tužitelja i tuženog, te se time odluka ovog povjerenstva potvrđuje, piše Klix.ba. 

Drugostupanjsko disciplinsko povjerenstvo za tužitelje VSTV-a BiH potvrdilo je 23. listopada odluku Prvostupanjskog povjerenstva u disciplinskom predmetu koji se vodio protiv Salihovića, kada je smijenjen s mjesta glavnog državnog tužitelja.

Današnjom odlukom Salihović je i službeno smijenjen sa funkcije glavnog tužitelja BiH, ali ostaje tužitelj Tužiteljstva BiH. S funkcije glavnog tužitelja BiH suspendiran je u rujnu prošle godine.

U izjavi za Klix.ba Salihović je kazao kako još nije dobio odgovor od VSTV-a na svoje zahtjeve.

"Ako je točno da je odbijen moj zahtjev u kojem se traži da se ispoštuje žalba i odbaci zahtjev za smjenom, onda jednostavno pokazujemo da se ne poštuje odluka Ustavnog suda, a ne poštuje je Visoko vijeće koje je najviše tijelo sudaca i tužitelja što predstavlja kazneno djelo. Pokazujemo da ne postoji pravna država i ne znam čemu ovo vodi. Imamo odluku Ustavnog suda koji je utvrdio da nisam imao fer suđenje, da nije ništa dokazano u tom postupku koji je montiran i u kojem su svi rokovi iscrpljeni jer je nastupila zastara. Imamo dvije povrede - Ustava BiH i Europske konvencije. Ako je Visoko vijeće zažmirilo na to i nije izvršilo odluku Ustavnog suda ja ne znam koja se poruka šalje ostalim građanima BiH", kazao je Salihović.

Istaknuo je kako odluka povjerenstva ne može biti jača od odluke Ustavnog suda, te da ljudi koji su glasovali za ovo trebaju odgovarati i otići iz pravosuđa.

"Podnijet ću novu žalbu jer je ovo kazneno djelo", rekao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije