zbog „lažnog prijavljivanja i klevete“

Salihović najavio krivičnu prijavu protiv Mektića

Goran Salihović
24.04.2017.
u 10:46

Suspendirani glavni tužitelj Goran Salihović najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH zbog „lažnog prijavljivanja i klevete“.

- Utvrđeno je da nisam vodio istragu u predmetu "Zlato" niti za ratne zločine i napisao je krivičnu prijavu protiv mene, tako da ću ja sada napisati krivičnu prijavu protiv njega - kazao je Salihović u izjavi za medije prilikom održavanja disciplinskog ročišta koje se protiv njega vodi u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH, javlja BIRN-Justice Report. 

Po riječima Salihovića, Mektić je svojim lažima uspio „diskreditirati mene“, a u tome mu je pomogao i direktor Obavještajne agencije u BiH Osman Mehmedagić.

- Oni su izrekli laži i obmanuli VSTV i disciplinskog tužitelja, neke političare i strance - kazao je Salihović, naglasivši da od te točke disciplinske tužbe protiv njega nema ništa.

Disciplinsko ročište protiv Salihovića je zatvoreno za javnost. Kao svjedok je ispitan jedan tužitelj, a iskaz bi trebao dati i bivši premijer BiH Nikola Špirić.

- Mogu dokazati da od neprijatelja broj jedan ove države, ja sam na neki način okarakteriziran kao terorist, kao ratni zločinac i kriminalac - kazao je Salihović, spomenuvši da je ostao verbali delikt u kojem je on nešto psovao jer je bio ljutit.

Prema suspendiranom glavnom tužitelju, nezamislivo je da ročište bude zatvoreno sada kad postoji i iskaz Špirića.

- Ne vidim razloga da se nešto krije. Ovako izgleda da je montirano, ne tvrdim da jeste, ali hoću da imam dokaze za Strazbourg - kazao je Salihović.

Na ročištu trebao bi svjedočiti i novinar Mato Đaković.

U disciplinskoj tužbi protiv Salihovića navodi se da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje sudaca ili tužitelja.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te da je svojim ponašanjem Salihović doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Državnog tužiteljstva, prenosi Fena. 

Salihović je suspendiran sa dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH krajem rujna prošle godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije