SAJAM U MOSTARU

Sajam gospodarstva okuplja cijelu regiju i političku elitu Mjere

12.04.2016.
u 12:26

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić danas su domaćini na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva, najveće gospodarske manifestacije u BiH, kojem će nazočiti i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić u trenutku kada je Hrvatska najavila blokadu pregovora o poglavlju 23 s EU, a Izetbegović i Vučić razmijenili “paljbu” nakon presude Radovanu Karadžiću. Sajamsku manifestaciju otvorit će zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmuş čija je zemlja partner ovogodišnje sajamske manifestacije. Ceremoniji će nazočiti i crnogorski predsjednik Filip Vujanović te državni premijer Denis Zvizdić, kao i brojni ministri, piše Večernji list BiH.

Zemlja partner

Direktorica Sajma Dalfina Bošnjak ističe kako je već dulje vrijeme sve spremno za početak sajma, s obzirom na to da su već mjesec dana svi kapaciteti bili ispunjeni. 
“Sajamski kapaciteti od 30.000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog prostora podijeljenog na dva paviljona u cjelini su popunjeni. Imat ćemo blizu 800 izlagača iz 24 zemlje svijeta i možemo kazati kako je ove godine zanimanje za sajam najveće još od 2008. kada je nastupila gospodarska kriza. Zemlju partnera Republiku Tursku predstavljat će oko 30 tvrtki”, kazala je Bošnjak. Uz Tursku, na sajmu će biti predstavljene sve zemlje regije, uključujući i Italiju, a veliko zanimanje za nastup na sajmu pokazali su i Kinezi. 
“Bit će zastupljene gotovo sve grane industrije, a tu su i naše prepoznatljive podsajamske manifestacije: Sajam turizma, Sajam informacijskih tehnologija i Sajam knjige i nakladništva. Za posjetitelje to je pet nezaboravnih dana ispunjenih pjesmom, plesom, uživanjem u modnim revijama, koncertima, degustacijama… Mislim da će ovogodišnji sajam ponuditi više i uistinu biti užitak za sve”, istaknula je direktorica.

Sajam je obogaćen

“Ovdje bih istaknula nekoliko konferencija i okruglih stolova od iznimnog značaja, kao što je ona telekom giganta Huaweija koji će sa Sveučilištem u Mostaru potpisati ugovor o stipendiranju deset najboljih studenata. Tu je i konferencija EP HZ HB i Gospodarske komore FBiH o razvoju BiH i izgradnji novih elektrana. Europska banka za obnovu i razvoj EBRD organizira konferenciju u cilju pomoći malim i srednjim poduzećima u BiH.

Europska WAIPA i domaća agencija za strana ulaganja FIPA organiziraju tematsku konferenciju o privlačenju izravnih inozemnih ulaganja. Tu su i konferencije o turizmu i zaštiti okoliša te deseci drugih u individualnoj organizaciji naših izlagača”, objasnila je Bošnjak. Posebno značajnim ocijenila je što je Turska ove godine partner sajma. 
“Turski izlagači godinama su nazočni na mostarskom sajmu, a ozbiljno zanimanje za partnerstvo iskazali su za vrijeme prošlog sajma. U ožujku prošle godine potpisan je memorandum o poslovnoj suradnji između Trgovačke komore Izmira i Gospodarske komore Federacije BiH. Tursko gospodarstvo je u ekspanziji i oni ne samo da žele nego i ulažu u BiH”, rekla je Bošnjak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije