Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sadržaj potpisanog sporazuma čelnika SDA i SNSD-a

31. srpnja 2016. u 19:00 0 komentara 302 prikaza
sporazum

Predsjednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik potpisali su na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu sporazum kojim se konkretno definiraju do sada sporna pitanja vezana za Mehanizam koordinacije, doznaje Fena.

Jasno je definirano Poglavlje VI koje se odnosi na sastav delegacije BiH u okviru zajedničkih tijela BiH i EU za nadgledanje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a posebno način odlučivanja i funkcionalnost donošenja odluka. Dogovoreno je da se sve odluke donose konsenzusom, a da su sve institucije na svim razinama obvezne osigurati prisustvo svojih predstavnika na sjednicama tijela. Predviđena su i rješenja za osiguranje funkcionalnosti Mehanizma koordinacije. 

Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima, kako je definirano sporazumom  „obavezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH i kantona, a u skladu s ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke“.

Sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.

„U slučajevima kada neko od tijela u sistemu koordinacije ne usuglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višem nivou u sistemu koordinacije zaključno sa kolegijem za europske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke, navodi se, između ostalog u sporazumu u koji je Fena imala uvid.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.