Međunarodni dužnosnici o inicijativi Islamske zajednice

SAD podržava cilj gradonačelnika Kordića da središnja zona prikaže višenacionalno nasljeđe Mostara

10.03.2024.
u 13:25

Vladavina prava, pravičnost, dijalog i kompromis. To su ključne poruke koje su uputili predstavnici vodećih administracija i međunarodne zajednice angažiranih u BiH oko problema koji su inicirali predstavnici Islamske zajednice u Mostaru s inzistiranjem da se odmah do zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u izgradnji u središnjoj gradskoj zoni podigne i objekt Islamske zajednice. Očito kako bi se simbolima “pariralo” hrvatskoj strani zbog objekta koji nastaje na mjestu gdje je prije rata bila robna kuća “Hit” i parkiralište. Prije deset dana predstavnici Islamske zajednice u Mostaru postavili su ploču s natpisom kako će se odmah do lokacije zgrade HNK, kako tvrde Lakišića-harema, graditi Multikulturni centar “Mevlana” posvećen islamskom učenjaku i mistiku iransko-turskog podrijetla, piše Večernji list BiH.

Kompromis i dijalog

Muftija Salem Dedović pri tome je ustvrdio kako imaju puno pravo graditi taj objekt te da za takvu inicijativu imaju punu potporu cijele međunarodne zajednice. No, iako se komentari koje smo zatražili od predstavnika Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Izaslanstva Europske unije i Ureda visokog međunarodnog predstavnika mogu tumačiti na više načina, ni jedan od njih nije potvrdio da eksplicitno daju potporu Islamskoj zajednici u Mostaru da izgradi objekt na zamišljenoj lokaciji. Dapače. Iz Ureda za informiranje SAD-a u BiH istaknuli su kako ovo pitanje treba riješiti “u skladu s vladavinom prava”, što se ne može reći za tvrdnje i postupke Islamske zajednice u Mostaru. Podržavaju napore gradonačelnika Mostara Marija Kordića da središnja gradska zona iskazuje raznolikost. - Političko rukovodstvo Mostara, koje uključuje Gradsku upravu Grada Mostara i Gradsko vijeće Mostara, odgovorno je osigurati da razvoj grada odražava etničku, vjersku i kulturnu raznolikost te da se odvija u skladu s vladavinom prava. Sjedinjene Američke Države podržavaju cilj gradonačelnika Kordića da središnja zona prikazuje multietničko nasljeđe Mostara. To iziskuje urbanistički razvoj središnje zone temeljen na inkluzivnom i nepristranom planu, bez dvostrukih standarda, piše Večernji list BiH. Znači da gradonačelnik i Gradsko vijeće moraju surađivati, raditi zajednički i u dobroj vjeri s Islamskom zajednicom kako bi riješili ovo pitanje. U središnjoj zoni treba biti mjesta za institucije kulture svih naroda i religija - navode iz Ureda za informiranje Veleposlanstva SAD-a u BiH. Ured visokog predstavnika također poziva na kompromis i dijalog. - Politički predstavnici i predstavnici gradskih institucija u Mostaru trebaju sjesti i riješiti sva neriješena pitanja, posebice ona koja se odnose na središnju zonu, u duhu dijaloga i kompromisa. Mostar je grad koji pripada svim građanima i to treba imati u vidu u svim prilikama - istaknuli su iz OHR-a. I Izaslanstvo EU-a u BiH navodi kako je važno pokazati pravičnost i nediskriminaciju u središnjoj zoni Mostara.

Mostar - Belfast

- Imajući u vidu da u Mostaru žive različite zajednice, te uvažavajući specifičnu prošlost grada, apsolutno je ključno da sve strane ulože napore u stvaranje okružja pogodnog za pomirenje i izgradnju povjerenja. U tom cilju pozivamo gradske vlasti Mostara da riješe pitanja izgradnje u središnjoj zoni Mostara u skladu s načelima pravičnosti i nediskriminacije, a što su istodobno i temeljne vrijednosti Europske unije - naveli su iz Izaslanstva EU-a u BiH na Večernjakov upit. Središnja zona u Mostaru područje je koje je zamišljeno kao nukleus ujedinjenja i kao mjesto za smještaj najvažnijih institucija. Radi se o administrativnom području pod nadzorom središnjih gradskih institucija koje je bilo poprište najtežih sukoba u bošnjačko-hrvatskome ratu. Umnogome situacija u gradu na Neretvi podsjeća na Belfast, jednako kao što je i Daytonskim mirovnim sporazumom pod patronatom SAD-a uspostavljen mir, a identično se postiglo i Sporazumom Velikog petka za Sjevernu Irsku. U Belfastu se, uz postupni povratak povjerenja, ipak strogo pazi da se ne naruše “linije” koje su povijesno ili u sukobima uspostavljene jer bi to značilo povratak u spiralu nasilja. Niti se mogu u istu ravan dovesti kazalište, koje ima sve dokumente za izgradnju, te islamski centar, koji nema nijedan, piše Večernji list BiH. Nitko među hrvatskim političarima ili javnosti nema ništa protiv izgradnje islamskoga centra u središtu Mostara, no zasigurno ima protiv pokušaja obilježavanja teritorija kao svojevrsnog plijena. Sve korespondira s izbornom kampanjom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije