Suradnja

SAD od BiH kupuje bombe, granate, torpeda...

Smiling businessmen shaking hands at sidewalk cafe
06.12.2015.
u 07:00

BiH je u prvih 9. mjeseci ove godine izvezla namještaja u vrijednosti 284 milijuna KM, od toga u SAD, uz posteljinu i madrace, 9,95 milijuna KM

BiH nema institucionalni okvir za jači rast i unapređenje poduzeća, puno uvozi, ima velik vanjski dug..., to su neki od problema koji već godinama muče bh. gospodarstvo, ali neke stvari ipak se miču s mrtve točke za razliku od ranije, piše Večernji list BiH.

Izvoz oružja

Jedna od njih je gospodarska suradnja sa SAD-om gdje dosta izvozimo, ali odakle još više uvozimo. Iako ta suradnja uvijek može biti bolja, brojevi govore kako ona postoji i da je u pojedinim oblastima intenzivna i kvalitetno napreduje. Iz BiH u SAD je u prvih deset mjeseci izvezeno proizvoda u vrijednosti 53 milijuna maraka. Razlog što se izvozi u Ameriku i što ta praksa ima tendenciju rasta je i bescarinski izvoz za domaće gospodarstvenike na tlo Amerike. Ono što je najzanimljivije je i činjenica da najviše na tlo Amerike izvozimo oružje.

Za bombe, granate i torpeda Amerikanci su Bosni i Hercegovini isplatili 16,67 milijuna maraka.

Na sreću, imamo još stvari koje izvozimo osim oružja. BiH je ove godine u prvih devet mjeseci izvezla više od 778 milijuna maraka drva i proizvoda od drva. Od toga, najviše se odnosi na namještaj, 36,5 posto, što je iznos od 284 milijuna maraka. U SAD BiH je izvezla namještaja, posteljine i madraca u vrijednosti 9,95 milijuna maraka. Od ostalih stvari koje izvozimo tu su neorganski kemijski proizvodi - 4,48 milijuna maraka, onda opet slijedi eksploziv sa šibicama i protetikom vrijedni 3,53 milijuna maraka, obuća se izvozi u vrijednosti 3,20 milijuna maraka, a eterična ulja i parfemi 2,31 milijun maraka.

Amerika prodaje gorivo

Nakon izvoza slijedi uvoz. On iz Amerike u Bosnu i Hercegovinu iznosi 187 milijuna maraka. Mineralnih ulja i goriva BiH je uvezla u vrijednosti od 142 milijuna maraka, zatim slijede nuklearni reaktori i strojevi vrijedni 13,32 milijuna maraka, pa električni strojevi, oprema i dijelovi koji su uvezeni za 5,51 milijun KM, vozila 4,45 milijuna KM, masnoća i ulja uvezeni su u vrijednosti od 4,27 milijuna maraka, a optičkih, fotografskih i drugih instrumenata uvezeno je u vrijednosti od 1,90 milijuna KM.

Iznimno je velika stvar što se BiH našla na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice čime se ostvaruje povlašteni carinski tretman pri izvozu proizvoda u SAD. Ipak, premda je bescarinski izvoz za domaće izvoznike značajan, kada se u obzir uzme cijena prijevoza i mali opseg izvoza, i to ima svoje negativne strane. Iz gospodarskih komora, entiteta, vanjskotrgovinske komore apeliraju na zajednički nastup svih gospodarstvenika kako bi smanjili ove troškove i omogućili veći profit domaćim tvrtkama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije