Politička kriza u BiH

SAD je potpomogao donošenje rješenja, laž je da je podržao samo Hrvate

01.11.2022.
u 08:12

Veleposlanstvo SAD-a iz Sarajeva reagiralo je na optužbe koje su se mogle čuti na online panelu koji je organiziran posredstvom Sveučilišta u Columbiji i probošnjačke aktivistice Tanyje Domi

- Dugotrajna politička kriza u BiH odgovornost je političkih lidera te zemlje, a ne Sjedinjenih Država, posebno ne jednog pisma državnog tajnika. U pismu se podsjeća lidere BiH da je izborna reforma nužna kako bi se provele odluke Europskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog suda BiH te kako bi se ojačao izborni integritet u BiH u skladu s preporukama OESS-a. Sjedinjene Države i EU pomogli su u održavanju razgovora kako bi potaknuli političke stranke da dođu do nužnog kompromisa kako bi se konačno postigli rečeni ciljevi - koji su ključni za euroatlantsko pridruživanje kao i za vladavinu prava. No, strane se nisu uspjele dogovoriti. Navodi kako su ti razgovori koji su za cilj imali ispuniti težnje samo jedne političke stranke (HDZ BiH) apsolutno netočni, piše Večernji list BiH.

Stav State Departmenta

To je komentar State Departmenta na tvrdnje dijela probošnjačkih aktivista i suradnika kako je izborna reforma koju su predvodile administracije SAD-a i EU-a isključivo išle u korist hrvatske strane. Takav narativ pokušava nametnuti radikalni političar Reuf Bajrović s nizom aktivista koji širi manipulacije i laži kako bi opravdao, prije svega, ekstremističku politiku DF-a koja je doslovno postala desno krilo SDA. Na identičan način ova je mantra gurnuta u eter preko virtualnog panela na Sveučilištu Columbia u New Yorku. A da se radi o skupu koji potpuno odudara od realnosti, a što je najvažnije službenoga stava SAD-a, svjedoči i dugogodišnji novinar iz New Yorka Ivica Puljić.

- To je bio jedan privatizirani panel u cilju da se obrlati Amerika. Među sudionicima je bio Reuf Bajrović i njegova najbolja američka prijateljica Tanya Domi koja o BiH zna isključivo što joj dozira Bajrović. Ovaj panel nema nikakvu važnost, a pola sudionika o BiH ne zna apsolutno ništa - napisao je Puljić. Uz osude sadašnje administracije SAD-a te ponavljanja tvrdnji o potpori rasnoj politici, aparthejdu, na tome skupu u najcrnjem su svjetlu opisivana hrvatska politika u BiH te odnos službenog Zagreba. Posebno je prijeporno što se manipulira činjenicama ponajprije s pregovorima o izbornim i ustavnim reformama za čiju propast je odgovorna vodeća bošnjačka stranka SDA koja je najprije u Neumu, a onda i u Sarajevu, postavila nemoguće uvjete kada su postignuti dogovori oko pronalaženja rješenja za izbor izaslanika u Dom naroda, odnosno članova Predsjedništva BiH. U suštini predstavnici HNS-a BiH i drugih bošnjačkih stranaka prihvatili su modele oko Doma naroda, što je uključivalo i prag od tri posto, no sve je spriječio SDA.

Ustupci Hrvata

Rješenje koje omogućava izbor članova Predsjedništva s formulacijom da ti članovi predstavljaju konstitutivne narode, ali i ostale građane, s čim se složilo i Venecijansko povjerenstvo, također je na kraju zapelo zbog prigovora bošnjačke strane. Kada se pak otišlo i korak dalje u Sarajevu oko redefiniranja uloge Doma naroda, odnosno ograničavanja pitanja vitalnoga interesa, ponovno je u Sarajevu cijeli paket srušio čelnik Bakir Izetbegović izlazeći sa zahtjevom da se Dom naroda pretvori doslovno u presliku Vijeća naroda, čak iako su Hrvati pristali na redefiniranje vitalnog interesa. Sve to dobro je poznato američkoj administraciji, ali i visokom predstavniku Christianu Schmidtu čiji je Ured modelirao rješenja zajedno sa sudionicima razgovora SAD-om i EU-om. • 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije